IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ разшири обхвата на обезпеченията в замяна на ликвидност

Институцията се надява да стимулира кредитирането за бизнеса и домакинствата

21:47 | 18.07.13 г. 2
ЕЦБ разшири обхвата на обезпеченията в замяна на ликвидност

Европейската централна банка (ЕЦБ) разшири обхвата на обезпеченията, които приема от банките в замяна на ликвидност, съобщи FT. Така банката се надява да стимулира кредитирането за бизнеса в еврозоната.

След ревизия на рамката за контрол на риска ЕЦБ е решила, че ще приема ценни книжа, обезпечени с активи, с по-нисък рейтинг. Условието обаче е зад тях да стоят една и съща група активи, а не да са сложни деривати, които доведоха до кризата след  колапса на Lehman Brothers, отбелязва изданието. Освен това ЕЦБ ще приема само ценни книжа, ако има достатъчно информация за кредитите, с които те са обезпечени.

Председателят на ЕЦБ Марио Драги съобщи, че банката би искала да помогне за съживяването на пазара на ценните книжа, обезпечени с активи, в Европа. Това индиректно би помогнало за решаването на финансовите проблеми на малкия и средния бизнес, ако кредитите за тях се “пакетират” и продават на инвеститори.

Действията на централната банка биха насърчили и поемането на трансграничен риск при корпоративното кредитиране, което в момента се доминира от вътрешните банки.

Промените обаче няма да влязат в сила преди септември-октомври тази година, тъй като са необходими законодателни промени, както и промени в софтуера, с който работи банката.

Една от причините за задълбочаването на рецесията в държавите от периферията на еврозоната е именно липсата на кредитен ресурс за бизнеса, отбелязва New York Times. Кредитирането за бизнеса и домакинствата в еврозоната като цяло също продължава да се свива, като през май е паднало с още 1,1% на годишна база, според данните на ЕЦБ.

Много от банките в Европа буквално са задръстени от проблемни кредити, които продължават да тежат върху печалбите им и ги затрудняват в процеса по кредитиране. Един от начините, който може да спомогне за решаването на проблема, са точно ценните книжа, обезпечени с активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
supertrader
преди 10 години
А ще помгне ли и ще облекчи ли ситуацията, това не е лекарство, защото няма полезно лекарство освен обезценка на валутата и то драстична.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Това го очаквах с още няколко мерки преди 1/2у!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още