IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Меркел отхвърли искането за ново "подстригване" на гръцкия дълг

Германският канцлер смята, че и други държави може да поискат преструктуриране на дълговете

15:40 | 19.07.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
И Меркел отхвърли искането за ново "подстригване" на гръцкия дълг

Германският канцлер Ангела Меркел отхвърли възможността за ново преструктуриране на гръцкия дълг, след като това вече стори германският финансов министър Волфганг Шойбле по време на вчерашната му визита в Атина.

Меркел предупреди, че подобен ход би имал тежки последствия за еврозоната, съобщи Bulgaria on Air.

По време на последната пресконференция преди лятната й почивка германският канцлер заяви, че еврозоната показва окуражителни признаци и че най-лошото от кризата е приключило. Меркел обаче предупреди, че кризата е далече от своя край и че ще бъдат необходими години за нейното преодоляване.

"Неколкократно сме повтаряли, че не виждаме възможност за ново отчисление на дълга за Гърция. Ако има подобно отчисление в еврозоната, то тогава може да се появят и други, които да поискат същото. И съгласно кои критерии? Това може да доведе до една огромна несигурност на инвеститорите", коментира канцлерът на Германия.

Меркел отбеляза също така, че бюджетният дефицит на еврозоната се е понижил значително, както и че Гърция също е намалила дефицита наполовина. За тази година дори се очаква страната да отчете първичен излишък.

"Конкурентоспособността расте във всички страни-членки, разходите за труд намаляват и всички вие можете да видите, че тежестта от дълговете също е значително понижена в така наречените кризисни държави. Ирландия, например, успя да се рефинансира на финансовите пазари", подчерта Меркел.

"Проблемът да се запази еврото стабилно и предотвратяването на подобни кризи ще продължи да ни занимава още няколко години. Казвала съм отново и отново, че ние постигнахме много, но кризата още не е преодоляна", допълни още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 19 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Как кои критерии?Та нали ако са им дадени парите, които се твърди че са им дадени, трябва да има нещо насреща! Освен, че им взеха някои "мааалки" островчета на гърците, идеята е да се вземе целия полуостров! Скромно!Ей затова и нашето "ново" старо правителство няма да е трън в очите на ЕС, защото играе същата мизерна двулична игра!Още повече предстои малка 'сделка" с мита за Хизбула!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още