fallback

Албания очаква да се присъедини към ЕС до 10 години

Направихме голям напредък, но има още много да се свърши, отбелязва премиерът Еди Рама

13:08 | 19.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Новият албански премиер е уверен в готовността на страната да изпълни изискванията на Брюксел. Снимка: Ройтерс

Албания трябва да се присъедини към Европейския съюз (ЕС) "в рамките на следващите десет години". Това заяви министър-председателят на страната Еди Рама в интервю за Euronews.

Новият албански премиер бе в на двудневно работно посещение в Брюксел, където проведе разговори с високопоставени представители на съюза. Той положи клетва в неделя, след като водената от него социалистическа партия спечели парламентарните избори на 23 юни.

Основната платформа на предизборната кампания на Рама беше изградена именно върху засилване на връзките с ЕС.

"Ние отбелязахме голям напредък , но има още много да се свърши. Много се надявам, че в рамките на следващите десет години тези амбиции ще бъдат изпълнени и че Албания ще бъде пълноправен член на ЕС", отбеляза Еди Рама.

Европейската комисия (ЕК) представи 12 ключови приоритета, върху които Тирана трябва да се съсредоточи, ако желае в за в бъдеще да се присъедини към блока.

Стивън Блокманс, ръководител на звеното за външна политика към Центъра за европейски политически изследвания, заяви, че "конкретен напредък е постигнат". "Албания вече има нов омбудсман, което е едно от изискванията. Освен това страната се отказа от парламентарния имунитет и прие нов Закон за административните съдилища", посочи анализаторът.

Други казуси, които стоят отворени за разрешаване пред Тирана, са укрепването на върховенството на закона и правата на собственост, както и борбата срещу организираната престъпност и корупцията.

Блокманс предупреди, че дори и след реализирането на необходимите реформи, кандидатурата на Албания за членство в ЕС може да спечели малко подкрепа сред държавите-членки.

"Албания е най-корумпираната в Европа според изследване на Transparency International, както и една от най-бедните страни в Европа", припомни експертът, като уточни, че Тирана ще има проблеми да се справи с някои от по-неясно формулираните изисквания от страна на ЕК.

"Политиката изглежда замесена с организираната престъпност. Това хвърля тъмна сянка върху амбициите на Албания за членство в ЕС и със сигурност се възприема по този начин от страните-членки", отбеляза още експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:53 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още