IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа отхвърли ограниченията за продажба на електронни цигари

Така те ще бъдат достъпни на пазара на потребителски стоки без предупреждения за здравето

14:35 | 09.10.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Електронните цигари няма да попаднат в категорията на медицинските продукти.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Електронните цигари няма да попаднат в категорията на медицинските продукти. Снимка: Ройтерс

Електронните цигари, редом с други продукти, включващи никотин, щяха да бъдат една стъпка по-близко до това да бъдат класифицирани като медицински продукти в Европейския съюз, ако последните предложения за регулациите на тютюна бяха гласувани от Европейския парламент във вторник, съобщава CNBC.

Предложението беше отхвърлено с 362 гласа срещу 298. Депутатите гласуваха в полза на контрола за сигурност на продукта и регулации за рекламирането му.

Новата класификация щеше да означава, че възможността на потребителите да си набавят продукта, щеше да бъде ограничена от 2014 г. Тези, със съдържание на никотин под определена граница, все още щяха да бъдат достъпни на пазара на потребителски стоки, но със предупреждения за здравето.

В коментар след гласуването, Европейските консерватори и Групата на реформаторите казаха, че това е победа за здравия разум.

„Много от електронните цигари се произвеждат от малки компании, които просто нямаше да могат да угодят на строгите изисквания за пълномощно. Ние не бихме могли да стоим отстрани и да позволим на членовете на Европейския парламент да лишат компаниите от бизнес, а хората от работа“, каза консервативният европейски депутат Мартин Кълън на уебсайта на парламентарната група.

„Има смисъл в това да направим тютюна по-малко привлекателен за младите. Въпреки че някои от мерките изглеждаха малко крайни, ние сме склонни да ги приемем, но не и да подкрепим мярка, която ще коства работни места и ще отблъсне хората от електронните цигари, връщайки ги към истинските.“

Електронните цигари използват топлина за да изпаряват никотинов разтвор в мъгла от аерозол и са проектирани да имитират пушене, без тютюна обаче. Тютюнът е най-сериозният причинител на преждевременна смърт в ЕС, отговорен за почти 700 хил. смъртни случая всяка година.

„Нямам никакви съмнения, че електронните цигари могат да издърпат милиони непушачи на пътя на никотиновата зависимост и следователно трябва да бъдат регулирани като медицински продукти“, каза европейският депутат Струан Стивънсън по време на дебата.

„Ясно е, че десетилетие след първото им появяване, те вече са се превърнали в многомилиардна индустрия, където никотиновите гиганти налапват ключовите компании за електронни цигари и бляскави холивудски звезди ги рекламират.“

Основните американски правоприлагащи институции също настояха за повишени регулации на пазара на електронните цигари. Анализаторът от Wells Fargo Securities, Бони Херцог, вярва, че „скромните данни“ показват, че продажбите на електронни цигари в САЩ през тази година вече са достигнали $700 милиона от обикновени разпространители на дребно. Изчисленията за онлайн продажби между $500 и $650 милиона могат да означават, че общия размер на печалбите, от началото на годината, ще бъде над $1 милиард.

И все пак, много здравни организации остават обезпокоени от внезапното масово разпространение на продукта, преди излизането на точни, проведени от специалисти проучвания, които да подкрепят употребата на електронни цигари като безопасна и ефективна, заместваща никотина, терапия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
melon
преди 10 години
Разгеле! Щеше да е супермалоумно.Една малка победа срещу фармафията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още