IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания е готова за стрес тестове

Банките в страната са стабилни и няма от какво да се притесняват, смята ръководителят на Banco Santander

15:55 | 18.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председателят на Banco Santander Емилио Ботин е уверен в способността на испанските банки.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

Председателят на Banco Santander Емилио Ботин е уверен в способността на испанските банки. Снимка: Ройтерс 

Испанските банки не само ще издържат на предстоящите стрес тестове, но и ще покажат едни най-добрите резултати, заяви председателят на борда на директорите на Banco Santander Емилио Ботин, цитиран от CNBC.

Изказването му идва в момент, когато кредиторите в региона очакват Европейската централна банка да обяви изискванията си за предстоящите стрес тестове, имащи за цел да определят способността на банките да се справят в изострена икономическа ситуация.

„За Испания е много важно да се проведе стрес тест колкото се може по-бързо“, каза Ботин пред CNBC в четвъртък. „Ние ще сме начело. Искаме щателен стрес тест и то веднага, под надзора на международен съветник. Испания е най-добрата.“

Испания прие финансова помощ от държавите от ЕС през юни миналата година, за да подпомогне закъсалите банки, които бяха задръстени с токсични заеми, след като пазарът на недвижими имоти в страната рухна през 2007. През юни тази година обаче Европейската комисия изрази становище, че Испания няма нужда от повече помощ, съдейки по наблюденията върху банковия ѝ сектор.

Ботин говори в Ню Йорк церемония по откриването на първата банка Santander в Щатите, като към него се присъедини кметът на града Майкъл Блумбърг.

Santander управлява местни клонове в САЩ откакто купи Sovereign Bank през 2009г, а над 700 клона на втората започнаха да минават под марката Santander от 17 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още