IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчетите и доверието на германския бизнес натежаха върху европейските индекси

Сред положителните новини бе ускоряването на растежа на британската икономика, подкрепило пазарите на острова

19:48 | 25.10.13 г.
Отчетите и доверието на германския бизнес натежаха върху европейските индекси

Основните индекси на големите европейски борси днес поеха в различни посоки, но песимизмът преобладаваше след публикуването на данните за доверието на бизнеса в Германия и незадоволителните отчети на големи компании, съобщи MarketWatch.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 се понижи с 0,09% до 320,09 пункта, задържайки все пак седмична печалба от 0,5%.

„Седмицата беше от онези, в които лошите новини са добри новини. Отложените данни за работните места извън земеделския сектор в САЩ бяха разочароващи, но пазарите поеха нагоре заради очакванията, че свиването на стимулите в САЩ може да не започне през тази година и може би дори преди март догодина“, заяви Ричард Хънтър, ръководител на отдела за търговия с акции в  Hargreaves Lansdown.

„Днес очакваме да се случи нещо ново, а има и елемент на осребряване на печалбите. По отношение на онова, което чакаме: през следващата седмица ще излязат цял куп отчети на компании. Почти всички британски банки ще представят отчетите си заедно с петролните гиганти BP и Shell, както и Next. Така че следващата седмица ще означава много за британските компании“, добави той.

Британският индекс FTSE 100 напредна с 0,12% до 6 721,34 пункта, а седмичната му печалба достигна 1,5%, след като от Службата за национална статистика обявиха, че икономиката на страната се е разширила с 0,8% през периода юли-септември на тримесечна база, след като бе постигнала ръст от 0,7% през второто тримесечие.

Постигнатото темпо е най-бързото за последните 3 години, но брутният вътрешен продукт на Великобритания остава с 2,5% под върха, достигнат през първото тримесечие на 2008 г. На годишна база икономиката се е разширила с 1,5% през третото тримесечие. БВП отчита ръст и в четирите основни сектора на британската икономика – услуги, индустриално производство, строителство и земеделие.

Акциите на Shell поскъпнаха с 0,9% до 2 237,50 пенса за брой, но тези на Next загубиха 0,1% от стойността си до 5 205 пенса за брой.

В Германия DAX 30 се повиши с 0,06% до 8 985,74 пункта, регистрирайки седмична печалба от 1,4%, а в рамките на сесията надхвърли дори психологическите 9 000 пункта.

Индексът за бизнес климата на института Ifo обаче се понижи до 107,4 пункта през октомври, оставайки под очакванията на анализаторите и отчитайки първи спад от 6 месеца.

Пазарната капитализация на BASF нарасна с 1,1% до 74,94 евро за акция, след като печалбата на компанията за третото тримесечие нарасна с 19%, а годишната прогноза бе запазена. Акциите на Software AG прибавиха 2,8% към стойността си до 27,92 евро за брой, след като компанията обяви програма за обратно изкупуване на акциите си на стойност 110 млн. евро.

Френският индекс CAC 40 изтри 0,08% до 4 272,31 пункта, а седмичната му загуба достигна 0,3%. Акциите на Schneider Electric SA поевтиняха с 1,1% до 62,58 евро за брой, след като компанията понижи прогнозата си за годишна печалба след спад от 3,2% в продажбите през третото тримесечие.

Пазарната капитализация на Kering SA се сви с 3% до 167,40 евро за акция, след като компанията за производство на луксозни стоки отчете спад на приходите за третото тримесечие. Акциите на Renault SA понижиха стойността си с 3,2% до 66,11 евро за брой, след като тя отчете спад на тримесечните приходи с 3,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още