IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автопроизводителите натежаха върху европейските индекси

J.P. Morgan Cazenove понижи рейтинга на сектора за сметка на този на комуналните компании

19:44 | 28.10.13 г.
Автопроизводителите натежаха върху европейските индекси

След поредица от 3 седмици на печалби повечето основни индекси на европейските фондови борси отчетоха понижения в днешната сесия, а автопроизводителите регистрираха едни от най-големите загуби, след като J.P. Morgan Cazenove понижи рейтинга на сектора за сметка на комуналните компании, чийто рейтинг бе повишен, съобщи MarketWatch.

„Автомобилите бяха най-добре представящия се сектор от началото на годината в Европа, повишавайки стойността на акциите си с 31% - повече от 2 пъти по-добро представяне от това на целия пазар“, пише в своя бележка Мислав Матейка, главен стратег за европейския пазар на акции в J.P. Morgan Cazenove.

Матейка предупреди, че секторът може да се окаже уязвим при осребряване на печалбите в краткосрочен план. „Смятаме, че импулсът на техните печалби може да замре в краткосрочен план, тъй като бизнес активността спря да се ускорява“, добави той.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 изтри 0,19% до 319,49 пункта, увеличавайки двойно загубата си от петък.

„Ставаме свидетели на известно осребряване на печалбите днес, след като бяхме близо до най-добрите нива от почти 6 години. Апетитът за риск намалява, като инвеститорите показват тревога преди заседанието на Фед през седмицата“, заяви Ишак Сидики, пазарен стратег в ETX Capital, визирайки Федералния резерв на САЩ. „Очакваме обаче нов импулс преди края на годината, а акциите могат да поскъпнат и с над 10%. Пазарите са подкрепяни от активността на централните банки и макроикономическите данни и отчетите на компаниите не им се отразяват“, обоснова се той.

Британският индекс FTSE 100 все пак се повиши с 0,0:% до 6 725,82 пункта, като акциите на Randgold Resources Ltd. поскъпнаха с 4,6% до 4 851 пенса за брой, след като златодобивната компания обяви, че планира „агресивно“ проучване на възможности в Кот Д`Ивоар.

Пазарната капитализация на Tullow Oil обаче намаля с 2,2% до 957 пенса за акция, след като компанията обяви, че временно прекратява всякаква дейност за проучване за петрол в два района на Кения заради вълнения сред работниците.

В Германия DAX 30 загуби 0,08% до 8 978,65 пункта, като акциите на BMW AG поевтиняха с 1,4% до 82,44 евро за брой, а тези на Daimler AG понижиха стойността си с 1,7% до 59,02 евро за брой.

Френският индекс CAC 40 изтри 0,49% до 4 251,61 пункта, като пазарната капитализация на Peugeot SA потъна с 5,75% до 9,38 евро за акция, а тази на Renault SA намаля с 3,7% до 63,65 евро за акция.

Противно на общата тенденция днес, в Холандия акциите на TNT Express NV поскъпнаха с 4,3% до 7,09 евро за брой, след като компанията за куриерски пратки обяви, че ще предприеме допълнителни мерки за подобряване на своя бизнес, тъй като пазарната обстановка остава предизвикателна, и въпреки слабите тримесечни резултати, които обаче оправдаха очакванията на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още