IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундестагът обсъжда шпионския скандал на извънредна сесия

Германските депутати ще разгледат последните разкрития на Едуард Сноудън

10:56 | 18.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Бундестагът обсъжда шпионския скандал на извънредна сесия

На извънредна пленарна сесия на Бундестага днес, посветена на проблемите с шпионажа и последните разкрития на Едуард Сноудън, се очаква към германския канцлер Ангела Меркел да бъдат отправени редица неудобни въпроси. Опозицията атакува Меркел, че не е проявила воля и не реагирала подобаващо на информацията за нарушаването на правата на германските граждани.

Ключовите въпроси, на които ще бъдат търсени отговори днес, са защо толкова дълго време проблемите с интернет следенето от страна на NSA бяха пренебрегвани и защо Германия не е готова да даде политическо убежище на Сноудън.

Няколко седмици преди днешното заседание на Бундестага Едуард Сноудън изпрати специално писмо, адресирано до канцлера Меркел, председателя на германския парламент Норберт Ламерт и министъра на правосъдието Харалд Ранге.  В него бившият служител на американските специални служби заявява, че очаква с нетърпение да получи възможност да проведе разговори с тях, и то на германска територия, когато ситуацията се успокои.

Скандалът с подслушванията в САЩ се отрази върху доверието на германците към САЩ. Скорошно проучване показа, че Америка все по-малко е възприемана като надежден партньор от германците.

Повече за извънредната сесията на Бундестага можете да научите от видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още