IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs вижда ръст на европейските акции през 2014 г.

Според експертите пазарите на континента са били много евтини в последните години и са прогонили значително количество инвеститори

21:31 | 11.12.13 г.
Goldman Sachs вижда ръст на европейските акции през 2014 г.

Инвеститорите трябва да погледат по-смело към европейските акции през 2014 г., тъй като базираните на Стария континент компании ще продължават да отчитат ръст на печалбата, заяви пред CNBC експерт от Goldman Sachs.

"Все още сме доста оптимистично настроени спрямо капиталовите пазари", заяви икономистът Питър Опенхаймер. "Ясно е, че имаше голям период на покачващ се растеж при акциите в сравнение с държавните облигации. Очакваме това да продължи", добави той.

Главният стратег за Европа в Goldman Sachs заяви още, че пазарите на континента са били "много евтини" в последните години и са прогонили значително количество инвеститори.

Експертът изрази оптимизъм за стабилизацията на еврото, тъй като пикът на европейската дългова криза е преминал. Според прогнозите еврозоната ще постигне ръст от 1,1% на годишна база през 2014 г. и от около 1,5% през 2015 г.

"В много отношения силата на еврото сама по себе си е проблем, защото много от фирмите са зависими от дейностите си извън Европа", каза Опенхаймер. "Това е вярно за компаниите във Великобритания. Това е вярно и компаниите от еврозоната".

Главният икономист за Европа на Goldman Sachs Хю Пил от своя страна посочи, че планът за реформите в Испания е постигнал по-голям напредък от тези във Франция и Италия. В резултат на това, той е положително настроен за икономиката там в средносрочен план. Въпреки това Мадрид продължава да има пред себе си доста текущи проблеми, като например високата безработица.

"Така че ние не сме толкова оптимистични относно краткосрочните перспективи за растеж в Испания", каза Пил. "Въпреки това, поглеждайки 18 месеца назад, това е страната, която има най-големи основания за по-дългосрочен оптимизъм", допълни анализаторът.

По думите на Хю Пил перспективите пред Великобритания също са позитивни, главно заради постоянните усилия за стимулиране от страна на Английската централна банка. Той посочи, че страните, които не предприемат реформи, могат да пострадат в дългосрочен план.

"Ако се вгледате във Франция и Италия, там картината е повече от смесена. Виждаме по-малък напредък в реформите. И въпреки че краткосрочната перспектива може да бъде малко по-положителна, без тези реформи, без тази консолидация, без това намаляване на задлъжнялостта, аз виждам проблем в средносрочна перспектива", посочи още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още