IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ деблокира заем от 83,5 млн. евро за Кипър

Помощта е предназначена за насърчаване на стабилизирането на финансовата система, посочиха от международната институция

22:19 | 20.12.13 г.
МВФ деблокира заем от 83,5 млн. евро за Кипър

Международният валутен фонд (МВФ) деблокира заем от 83,5 млн. евро за Кипър в рамките на международния спасителен план от 10 млрд. евро, съобщава ИТАР-ТАСС.

Фондът приключи втория преглед на изпълнението на антикризисната икономическа програма на островната страна. Чрез отпускането на необходимия за кипърската икономика кредит общият размер на предоставените средства достигна 250,4 млн. евро.

В замяна на кредитирането Никозия трябваше за закрие втората по големина банка в страната и да преструктурира най-голямата. Ходът доведе до загуби за вложителите от между 45,7 и 100 на сто от авоарите над 100 000 евро.

От МВФ посочиха, че помощта е предназначена за насърчаване на "стабилизирането на финансовата система, постигане на фискална устойчивост и подобряване на икономическата активност в интерес на общественото благосъстояние".

Кипър бе принуден да поиска помощ от МВФ и Европейския съюз, като по този начин стана четвъртата страна от еврозоната, cдобила се с спасителен план.

Същевременно МВФ обяви приключването на петия преглед на програмата за Косово. Институцията ще отпусне заем от 4,8 млн. евро на Прищина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още