IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова година - ново име

EADS вече се казва Airbus Group и се надява на нова ера в развитието си

17:11 | 02.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Нова година - ново име

От европейския авиационен и отбранителен консорциум EADS от началото на годината се роди Airbus Group. Както беше планирано компанията не само променя името си, но също така променя и организацията на предишните четири бизнес сегмента.

Освен голямата си дъщерна компания – самолетният производител Airbus, сега концернът обединява своя аерокосмически и отбранителен бизнес в новото подразделение Airbus Defence & Space, както и производството на хеликоптери в поделението Airbus Helicopters, както обяви Airbus Group. Като част от преструктурирането на компанията котираният на MDAX концерн също планира да съкрати хиляди работни места.

„Обединяването под силната марка Airbus дава на нашите предприятия и служители необходимата вяра за успех на световните пазари", заяви главният изпълнителен директор Том Ендърс. Преди всичко Airbus иска да вкара боледуващият си отбранителен бизнес във форма. За тази цел поделенията Astrium (аерокосмонавтика) и Cassidian (отбрана) ще бъдат обединени.

До 2016 г. трябва да бъдат съкратени около 5800 служители
, като 2600 от тях са базирани в Германия. Новото подразделение Airbus Defence & Space е със седалище в Отобрун близо до Мюнхен. Предишната централа в Унтершлайсхайм ще бъде затворена.

През следващите няколко месеца групата възнамерява да преговаря с представители на синдикатите за детайлите на планираните съкращения на работни места. Германската синдикална организация IG Metall изисква от Airbus да се откаже от съкращенията и призовава политическите организации за подкрепа. Преди края на годината работническият съвет информира по време на фирмени срещи за вече известните детайли за плановете, които ще засегнат преди всичко служителите от отбранителния бизнес.

Там компанията усети силно политиките за строги икономии на европейските правителства. Инвестиционните програми се намаляват или стопират. Ендърс искаше да се изправи срещу проблемите с мащаба и планираше сливане на британския отбранителен гигант EADS с BAE Systems. Преди всичко обаче федералното правителство на Германия се възпротиви на плановете и проектът се провали. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още