IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Референдумът за ЕС премина през Камарата на Лордовете в Лондон

Малко вероятно е обаче проектът да не претърпи провал

15:00 | 11.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Референдумът за ЕС премина през Камарата на Лордовете в Лондон

Великобритания е с една стъпка по-близо до провеждането на референдум за членството си в Европейския съюз (ЕС).

Законопроектът на премиера Дейвид Камерън премина в петък на второ четене през Горната камара. Депутати от участващата в управляващата коалция Либерално-демократическа партия и опозиционната Партия на труда обявиха обаче, че може да забавят окончателното приемане.

През юли законопроектът за референдума премина през първото парламентарно препятствие. Тогава той бе гласуван на първо четене в Камарата без нито един глас против, но при гласуването отсъстваха Либералните демократи и Лейбъристката партия. В Горната камара противниците на референдума вече обявиха серия от изменения, с които биха могли да удължат парламентарния процес по гласуването. Ако законът не се върне до края на февруари в долната камара и не бъде гласуван там, изглежда ще бъде обречен на провал.

Предвид широко разпространяващият се евроскептицизъм в Обединеното кралство Камерън обеща на сънародниците си до 2017 г. да бъде проведен така наречения "Вътре-Вън референдум" за ЕС. Но първо той иска да постигне рационализиране на общността.

В началото на 2013 г. Камерън поиска предоговаряне на отношенията с Европейския съюз и посочи, че до 2017 г. в страната ще се проведе референдум за оставане в общността. Думите му обаче не бяха достатъчни, за да успокоят собствените му съпартийци. Редица консервативните политици предпочитат страната да остане част от единния пазар, но смятат, че други аспекти на взаимоотношенията с Брюксел са твърде бюрократични и даже антидемократични. Заради това и Камерън беше подложен на натиск да направи допитването преди изборите през 2015 г. или да гарантира със закон провеждането на референдума от следващото управление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още