IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Причините ЦИЕ да се разглежда като единен регион са все по-малко

Отделните държави имат различни проблеми и подходите към тях трябва да са различни, смята вицепремиерът Даниела Бобева

14:25 | 14.01.14 г.
Причините ЦИЕ да се разглежда като единен регион са все по-малко

Държавите от Централна и Източна Европа се изправят пред различни проблеми и съответно прилагат различни подходи за преодоляването им. Това намалява причините на всички тях да се гледа като на единна група. Такова мнение изрази вицепремиерът на България Даниела Бобева по време на конференцията на Euromoney за банковия сектор в Централна и Източна Европа, който се провежда във Виена.

Бобева бе част от откриващия панел на събитието и постави въпроса за целесъобразността от самоцелно преследване на съкращаване на разходите в държавните бюджети. Мнението на вицепремиера е, че заради натиска за съкращаване на бюджетните дефицити много от страните, включително България, са претърпели големи загуби в социалния сектор.

Според Бобева няма как със свиване на разходи да се води борба с бедността и затова не е правилно да се използва само такъв подход за балансиране на държавните разходи. В тази връзка към настоящото правителство има много критики, тъй като се увеличават много от социалните плащания, призна Бобева. Чрез тях обаче може да се подпомогне вътрешното потребление, смята тя.

Според вицепремиера има още място за социални разходи и натоварване на бюджета, тъй като съотношенията на държавния дълг у нас са доста ниски. Тя коментира още, че е важно да се формулира точна цел за икономиката и ако това е постигане на бърз растеж, то да се приеме факта, че такъв няма как да се постигне без натрупването на дисбаланси в икономиката.

Бобева даде пример с дефицита по текущата сметка на България, който от над 20% в предкризисните години се е изменил до излишък от 0,6% за миналата година. За да няма шокове обаче, тя препоръчва създаването на достатъчно адекватни буфери, чрез които да се предотвратяват евентуалните шокове, които може да се получат при големи дисбаланси.

Като фактор със сериозен потенциал за насърчаване на икономическия ръст у нас Даниела Бобева посочи развитието на капиталовия пазар. Тя отново повтори своята теза, че чрез работещ пазар ще се помогне за изсветляване на бизнеса, насърчаване на инвестициите и осигуряване на ресурс за корпоративния сектор. България има своите шансове за растеж, като в голяма степен те са свързани с експорта на страната.

Като сериозен проблем за страната ни обаче Бобева посочи липсата на кадри за много от икономическите сектори, както и силно неравномерното им разпределение в географско отношение.

Надеждите за ръст на износа не само на България, а и на останалите страни от региона, са свързани с възстановяването на страните от еврозоната. Все повече обаче се залага на връзките между отделните държави от Централна и Източна Европа, както и на тези с азиатските държави, обясни Бобева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още