IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабото представяне в развиващите се пазари понижи печалбата на Heineken

Валутните изменения ще имат неблагоприятно въздействие върху представянето ни през 2014 г., заявиха от холандската пивоварна

09:47 | 12.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Слабото представяне в развиващите се пазари понижи печалбата на Heineken

Холандската пивоварна Heineken отчете спад на годишната печалба след по-слабо от очакваното представяне в развиващите се пазари, съобщава CNBC.

Печалбата на компанията за цялата 2013 г. се смъкна с 4,6% до 1,58 млрд. евро спрямо 1,66 млрд. евро в предходния отчетен период.

Приходите на групата обаче се увеличиха на годишна база – до 21,25 млрд. евро от 20,98 млрд. евро.

Дружеството прогнозира, че движенията във валутните курсове ще окажат неблагоприятно въздействие върху приходите и печалбата през 2014 г. Очакванията са, че отрицателното валутно въздействие ще коства на компанията със 75 млн. евро по-ниска нетна печалба.

"2013 г. беше трудна година, като по-бавният икономически растеж в редица ключови пазари и неблагоприятните регулаторни развития повлияха върху производителността", заяви главният изпълнителен директор на Heineken Жан-Франсоа ван Боксмеер.

"Въпреки че представянето в развиващите се пазари не бе толкова силно, колкото се очакваше, сега те съставляват близо половината от приходите на групата и ще останат силни платформи за дългосрочен растеж. Ние ще продължим да инвестираме и да се съсредоточаваме върху изпълнението на стратегическите ни приоритети за стимулиране на бъдещ растеж", добави той.

Боксмеер декларира още очакванията си за подобряване на ефективността на бизнеса през 2014 г., тъй като световната икономика постепенно се възстановява.

Листнатите на борсата в Амстердам акции на холандската компания затвориха търговия във вторник с ръст от 0,92 на сто до 47,10 евро за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:15 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още