IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Матео Ренци - най-вероятният нов премиер на Италия

Лидерът на Демократическата партия се изправя пред огромното предизвикателство да изправи на крака италианската икономика

20:04 | 14.02.14 г. 2
Матео Ренци - най-вероятният нов премиер на Италия

Лидерът на Демократическата партия в Италия Матео Ренци е на крачка от сформирането на ново правителство, след като елиминира конкурента си Енрико Лета от премиерския пост, съобщава Ройтерс.

Ренци обаче се изправя пред огромни предизвикателства – новите данни показват, че италианската икономика се разширява изключително бавно, а заради политическата нестабилност властите изостават с ключови реформи.

Агенцията припомня, че днес Лета подаде оставката си пред президента Джорджо Наполитано, след като ръководството на Демократическата партия го принуди да се оттегли. Наполитано ще проведе двудневни политически консултации, след което ще посочи новия премиер.

Ако Ренци получи поста, той ще бъде най-младият министър-председател на Италия и третият, оглавил правителството без избори след технократа Марио Монти.

Въпреки че Матео Ренци се ползва с широка популярност в Италия заради отдавнашната му агитация за политически промени, никой не очакваше той да се прицели в премиерския пост толкова скоро, след като оглави Демократическата партия.

Днес статистическите данни показаха, че италианската икономика е нараснала със само 0,1% през последното тримесечие само с предходното – първият растеж от средата на 2011 г. насам. На годишна база обаче брутният вътрешен продукт (БВП) се свива с 0,8%, а за цялата 2013 г. записва спад от 1,9%.

През последните пет години индустриалното производство на страната се е свило с 25%. В южната половина на страната по-малко от половината население има работа.

Публичният дълг на страната е 2 трлн. евро, а безработицата достига 12,7%.

Бизнес лидерите в Италия призовават за ускоряване на реформите и намаляване на бюрокрацията и данъчното бреме за работодателите. Ренци обеща радикални промени, но начинът, по който отстрани Лета, вероятно ще тежи на евентуалното му правителство и вероятно ще постави под въпрос способността му да устои на мощните лобита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Той и тато за 1 ден подаде ако се спомням правилно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
ТАТО
преди 10 години
Премиерът на Италия няма да подава оставкаhttp://***.investor.bg/evropa/334/a/premieryt-na-italiia-niama-da-podava-ostavka,166912/заглавие от вчера
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още