IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК глоби три енергийни борси за антиконкурентно поведение

Френската EPEX Spot и норвежката Nord Pool Spot са глобени с едно решение с общо 6 млн. евро, а румънската OPCOM - с над 1 млн. евро

17:52 | 05.03.14 г.
ЕК глоби три енергийни борси за антиконкурентно поведение

Европейската комисия (ЕК) глоби днес с общо 7 млн. евро три енергийни борси във Франция, Норвегия и Румъния за антиконкурентно поведение, предаде ДПА.

Ограничаването на конкуренцията може сериозно да подкопае и изкриви пазарите на електроенергия, посочи еврокомисарят по конкуренцията Хоакин Алмуния. Той допълни, че това може да доведе до неоправдани и ненужни допълнителни разходи за потребителите.

Глобите са свързани със спотова търговия - краткосрочни покупки и продажба на контракти за електроенергия с доставка в рамките на 24 часа. Електроенергия за над 40 млрд. евро е била продадена през 2012 година на спотовите пазари в ЕС, според Европейската комисия.

С едно решение ЕК глобява с 6 млн. евро две водещи спотови енергийни борси - френската EPEX Spot и норвежката Nord Pool Spot за споразумение да не се конкурират в период от седем месеца през 2011-2012 година. Норвегия не е член на ЕС, но е част от по-широката Европейска икономическа зона.

Комисията отделно глобява румънската енергийна борса OPCOM с над 1 млн. евро за създаване на пречки за търговците от други страни от ЕС. (БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още