IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС променя изчисляването на структурните дефицити?

Според критици настоящата методика подценява влиянието на лошите икономически условия върху бюджетните салда

20:12 | 20.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕС променя изчисляването на структурните дефицити?

Европейските правителства са одобрили промяна в начина, по който се изчислява "структурният" бюджетен баланс, разкрива представител на ЕС пред Wall Street Journal. Това е стъпка, облагодетелстваща страни като Испания, които претърпяха големо увеличение на безработицата по време на кризата.

Структурният бюджетен баланс, който е реалното бюджетно салдо, коригирано спрямо фазата от икономическия цикъл, в която се намира икономиката, става все по-важен за бюджетните решения в региона. Ново споразумение между повечето от 28-те правителства в ЕС, наречено "фискален пакт", изисква от тях да намалят своите структурни дефицити, в повечето случаи до под 0,5% от БВП.

Според критиците обаче методът на ЕС за изчисляване на тези цифри подценява влиянието, което лошите икономически условия в няколко европейски страни оказаха върху бюджетните дефицити. Те твърдят, че дефицитите трябва да спаднат рязко, след като засегнатите от кризата страни се възстановят. Но според метода на ЕС страните трябва да продължат със „структурните" бюджетни съкращения въпреки рекордно високата безработица.

Според неназования източник високопоставени чиновници от страните от ЕС са одобрили новата методика по време на среща в сряда в Брюксел.

Промяната обаче не би изменила последните решения за това дали страните нарушават ограниченията на ЕС за бюджетния дефицит или дали са предприели "ефективни действия", за да приведат своите бюджети в съответствие с изискванията, посочва изтоникът. Това е така, защото ЕК през последните години вече се опита да коригира недостатъците на старата методика.

Решението от днес обаче може да има по-дългосрочно въздействие, според представителя на ЕС, тъй като чрез намаляване на текущите оценки за размера на структурните дефицити страните ще трябва да предприемат по-малко строги икономии, за да приведат своите дефицити под 0,5% от брутния вътрешен продукт.

По старата методика Испания, например, трябва да направи големи съкращения, за да приведе своя структурен дефицит - който се смята, че ще достигне 5,8% от БВП през 2015 г. - в съответствие с целта за структурно балансиране до 2018 година. Новото изчисление ще придвижи структурния дефицит през 2015 г. по-близо до балансирания. Ирландия, Португалия и Гърция също биха могли да се възползват от промяната.

Новата методика ще бъде приложена, когато Европейската комисия публикува следващите си разчети за структурните баланси през май като част от своите официални прогнози.

Промяната изменя начина, по който ЕС оценява ситуацията на европейските пазари на труда. Старата методика казва, че има относително слаба стагнация на пазара на труда в най-засегнатите страни в еврозоната въпреки рязкото увеличаване на безработицата през последните пет години.

Например Комисията смята, че "естественото" ниво на безработица в Испания (ако икономиката функционира с пълния си потенциал) е около 23%. Според Испания и други страни това трябва да се промени.

Новата методика ще намали оценките за "естественото" равнище на безработица за засегнатите от кризата страни, което означава, че безработицата ще трябва да намалее рязко, за да се счита, че икономиката работи на пълен потенциал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още