fallback

Великобритания с по-строги мерки срещу укриването на данъци

Икономиката на Обединеното кралство губи по 5 млрд. лири на година от недобросъвестните данъкоплатци

17:41 | 12.04.14 г.
Автор - снимка
Редактор

Великобритания започва нова нормативна офанзива срещу укриването на данъци. Финансовият министър на страната Джордж Озбърн обяви, че скоро ще бъдат улеснени процедурите за налагане на по-тежки наказания на нарушителите.

Статистиката сочи, че Обединеното кралство губи по 5 млрд. лири на година от укриване на данъци. Това е около 1/7 от общата несъбираемост, достигаща средно около 35 млрд. лири.

В момента британските данъчни служби трябва да докажат, че даден гражданин на страната умишлено е насочил средства в чужбина, за да избегне плащането на данъци. До санкции се стига след дълги съдебни процедури, а наказанията в повечето случаи са минимални.

Новата идея на Озбърн планира петкратно увеличаване на броя на разследванията срещу укриване на данъци и улесняване на процедурите за налагане на ефективно наказание. Великобритания работи с 50 други държави по пилотен проект за споделяне на информация за потенциални нарушители на данъчните закони. Проектът се координира пряко от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

И докато дискусията за укриването на данъци се фокусира предимно върху Вирджинските и Каймановите острови, все повече британски министри акцентират, че не малко данъкоплатци пренасочват парите си към Лихтенщайн, Люксембург и Швейцария.

Още по темата – в материала на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:43 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още