IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Етикетите на всички стоки ще указват държавата, в която са произведени

ЕК ще прави „черен“ списък на фирми, многократно нарушили правилата за безопасност

10:59 | 16.04.14 г.
Етикетите на всички стоки ще указват държавата, в която са произведени

Етикетът „Произведено в“ ("Made in") трябва да бъде задължителен за нехранителните стоки, които се продават на територията на ЕС. Това е решил късно снощи Европейският парламент.

Затягат се изискванията за безопасност на продуктите, както и правилата за надзор на пазара. Ще има и по-сериозни санкции за фирмите, нарушили правилата за безопасност.

Задължителното поставяне на етикет „Произведено в“ ще подобри възможността за проследяване на продуктите и по този начин ще подобри и защитата на потребителите, заявиха депутатите. Те подкрепиха предложението на Европейската комисия задължителното обозначаване на страната на произход за нехранителните продукти да замени сегашната доброволна система. Около 10% от стоките, попаднали в системата за ранно предупреждение за опасни нехранителни стоки на ЕС — RAPEX, не могат да бъдат проследени обратно до производителя.

Обозначаване на страната на произход

Етикетирането с „Произведено в“ трябва да се прилага за почти всички продукти, с изключение на лекарствата. Производителите от ЕС ще могат да избират дали да слагат „Произведено в ЕС“ върху етикета или името на страната си.

За стоки, произведени на повече от едно място, „страната на произход“ ще е тази, в която стоките претърпяват „последната съществена, икономически обоснована преработка“, която води до създаването на „нов продукт“ или представлява важен етап от производството.

По-сериозни санкции

Членовете на ЕП искат да се налагат санкции, които да бъдат „съизмерими и с възпиращ ефект“ и които да бъдат съобразени с тежестта, продължителността и умишления или повтарящия се характер на нарушението, както и с размера на фирмата, която го е извършила.

Депутатите предлагат Европейската комисия да създаде публичен „черен“ списък на фирми, за които многократно е установено, че умишлено са нарушили правилата за безопасност на ЕС. Депутатите настояват да бъде създадена и общоевропейска база данни за продукти, създали неудобства и проблеми на потребителите.

Текстовете са приети на първо четене от ЕП. Законодателните промени би трябвало да бъдат довършени след провеждащите се след месец евроизбори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още