IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над два пъти повече европейци ще почиват в собствената си държава през 2014 г.

Франция води класацията на страните, в които местните хора ще почиват вместо в чужбина, следвана от Испания, Германия, Великобритания и Украйна

12:36 | 04.06.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Над два пъти повече европейци ще почиват в собствената си държава през 2014 г.

Над два пъти повече европейци ще почиват в собствената си държава през тази година в сравнение с миналата. През 2014 г. се очаква увеличение от 114% на екскурзиантите от Европа, които почиват в родната си страна, сочат данни на MasterCard, базирани на изследване на Евромонитор.

Очакваните 1,14 млрд. почивки в родните държави водят до предположението, че европейците предпочитат неща и места, които познават, когато става въпрос за най-приятно изкарване на отпуска, отбелязват от компанията.

Франция води класацията на страните, в които местните хора ще почиват вместо в чужбина, следвана от Испания, Германия, Великобритания и Украйна.

Отделно изследване на Европейската комисия разкрива, че през 2013 г. повече от двама на всеки петима европейци са изкарали основната си почивка в собствената си страна, като по-малко от една пета от тях са се осмелили да излязат от ЕС. В България този дял е сред най-високите - 80% от българите не са излизали извън пределите на страната по време на отпуска си.

Според същия доклад европейците търсят познати и сигурни източници на информация още от самото начало – над половината (56%) твърдят, че препоръките от приятели, колеги и роднини са най-важни при планиране на пътуване. През 2013 г. близо половината (46%) европейци са избрали да почиват на плажа, вместо на някое по-авантюристично място. От компанията обясняват този избор с търсенето на сигурност и комфорт.

„Европа може да предложи толкова много и затова не е изненадващо, че летовниците предпочитат да останат в собствената си държава. Изглежда, че европейците искат да избегнат стреса, свързан с напускането на зоната им на комфорт, и предпочитат да изследват това, което е най-близо до тях“, коментира ваканционните тенденции през 2014 г. Хавиер Перес, президент на MasterCard Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още