IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът на Испания проправи пътя за възкачването на принц Фелипе на трона

Фелипе се планира да бъде коронясан на 19 юни на скромна церемония, докато испанците настояват за референдум за бъдещето на монархията

21:46 | 11.06.14 г. 1
<p>
	Около две трети от испанците настояват за провеждането на референдум за бъдещето на монархията. Хиляди излязоха на протест, след като крал Хуан Карлос абдикира. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Около две трети от испанците настояват за провеждането на референдум за бъдещето на монархията. Хиляди излязоха на протест, след като крал Хуан Карлос абдикира. Снимка: Ройтерс

Парламентът на Испания прие с голямо мнозинство законът за абдикацията, с което проправи пътя за възкачването на принц Фелипе на трона, който беше доброволно освободен от баща му Хуан Карлос, съобщава АП.

Парламентарният дебат обаче подчерта политическото и териториално напрежение, с което трябва да се справи бъдещият крал Фелипе VІ. Каталунските законодатели се въздържаха от гласуване и вместо това призоваха бъдещия крал да подкрепи плана им за провеждане на референдум за независимост на областта.

Дебатът беше прекъснат също така от леви парламентаристи, които развяваха плакати с призиви за референдум за запазването на монархията в Испания.

В речта си пред Парламента министър-председателят Мариано Рахой посочи, че абдикиралият Хуан Карлос е бил “изкусен пилот на преход, изпълнен с рискове”.

Рахой припомни, че Хуан Карлос е встъпил в длъжност през 1975 г., два дни след смъртта на диктатора генерал Франсиско Франко.

“Почти четири десетилетия по-късно Фелипе поема трона с ясната подкрепа на испанското общество. Никога в историята от два века насам не е имало поемане на престола, което да се случва в условията на нормалност”, допълва Рахой. Това твърдение обаче беше поставено под въпрос от няколко депутати от Каталуния.

Хиляди испанци излязоха на протест по улиците, след като миналата седмица Хуан Карлос съобщи, че абдикира, както и че ще бъде наследен на трона от сина му Фелипе. Над 60 на сто от испанците настояват да се проведе референдум за запазването на монархията заради случаите на корупция и прекомерни разходи на членове на кралската фамилия, сочат данни от социологическо проучване, публикувани преди дни от в. El País.

Управляващата партия на Рахой обаче е против референдума и заради мнозинството и в парламента резултатът от днешното заседание беше предварително известен.

Фелипе се планира да бъде коронясан на 19 юни на скромна церемония, на която няма да присъстват кралски особи от Европа. Въпреки това дебатът за бъдещето на монархията в Испания изглежда, че ще продължи с пълна сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
meto76
преди 9 години
Последните социологически проучвания сочат над 70% подкрепа за монархията.Испанците, които искат република са маргинална група от населението.Нито една сериозна политическа сила в Испания не ги подкрепя.Така, че манипулативното изречение : "Над 60 на сто от испанците настояват да се проведе референдум за запазването на монархията заради случаите на корупция и прекомерни разходи на членове на кралската фамилия, сочат данни от социологическо проучване, публикувани преди дни от в. El Pa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още