IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС е бил най-големият износител на селскостопански храни в света през 2013 г.

Pъстът е бил постигнат благодарение на скока при продажбите на селскостопански суровини на развиващите се пазари

20:50 | 23.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
ЕС е бил най-големият износител на селскостопански храни в света през 2013 г.

Европейският съюз (ЕС) е бил най-големият износител на селскостопанска хранителна продукция в света за 2013 г., съобщи Европейската комисия (ЕК). Pъстът до общо 120 млрд. евро е бил постигнат благодарение на скока при продажбите на селскостопански суровини на развиващите се пазари.

Вносът е останал почти непроменен, като се е свил едва с 0,04%, но ЕС е увеличил търговския си излишък в сектора до 18,6 млрд. евро, съобщава AFP.

Нарастването на износа за една година през 2013 г. се дължи до много голяма степен на зърнените култури, най-вече ечемик и пшеница, като има скок на износа към Близкия Изток и Северна Африка. Въпреки това покачването с 5,8 на сто е по-слабо в сравнение с предходните години в резултат на забавянето на икономическия растеж в най-богатите страни.

Най-голямо увеличение е отчетено на китайския пазар (19,7%) и в Саудитска Арабия (20,4%). По този начин Поднебесната империя и Хонконг са се издигнали до равнището на Русия – вторият вносител на селскостопански хранителни продукти от Европа с дял от 10 на сто, пише БТА.

Въпреки слабото нарастване от 1,9 на сто Съединените щати остават първият търговски партньор с дял от 13 на сто от износа на ЕС.

Износът на селскостопански хранителни продукти представлява 7 на сто от общия износ на ЕС – на четвърто място след машиностроенето, химическите и фармацевтичните продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още