IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК обмисля данък за финансовия сектор, за да финансира регулаторите

В документа се разглеждат и възможностите за удължаване на правомощията на регулаторите на банките, застрахователите и пазарите

16:17 | 24.06.14 г.
ЕК обмисля данък за финансовия сектор, за да финансира регулаторите

Пазарните, банковите и застрахователните регулатори в Европейския съюз (ЕС) ще могат да се финансират чрез директен данък, заплащан от финансовия сектор, посочва се в доклад на Европейската комисия (ЕК), с който Ройтерс разполага.

В момента Комисията прави преглед на дейността на регулаторите, които създаде през 2011 г., за да осъществяват по-тесен надзор върху банките, застрахователните компании и пазарите след кризата през 2007-2009 г., припомня информационната агенция.

Досега трите организации - Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA), Европейският банков орган (EBA) и Европейският орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA), получаваха 60% от финансирането от националните надзорни органи, а останалите 40% - от централния бюджет на Европейския съюз (ЕС).

„Комисията счита, че следва да се предвиди преразглеждане на съществуващия модел на финансиране, в идеалния случай да се премахнат вноските от ЕС и националните вноски“, посочва се в доклада.

В документа се обяснява, че Брюксел ще започне подготвителна работа, за да се определи при какви условия и допълнителни стъпки регулаторите могат да бъдат напълно самостоятелно финансирани от сектора на финансовите услуги.

Персоналът и бюджетите на трите институции са скромни в сравнение с регулаторните органи в по-големите страни-членки, например – Великобритания, допълва агенцията.

Държавите-членки биха могли да приветстват преминаването към модел на финансиране с участието само на частния финансов сектор.

В документа се разглеждат и възможностите за удължаване на правомощията на трите институции. В доклада на Европейската комисия, който се очаква да бъде публикуван през следващите месеци, се посочва още, че регулаторите се представят добре, но трябва да дадат по-висок приоритет на защитата на потребителите и инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още