IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как премина първата година на Марк Карни като гуверньор на АЦБ

Данните за растежа и безработицата са по-добри от очакваното, но са налице опасения за застой на трудовия пазар и за балон на имотния

10:41 | 02.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни. Снимка: Ройтерс

Червеният килим, по който Марк Карни пристигна в Лондон, сега може би изглежда леко износен, пише CNBC. Ето че измина неговата първа година като гуверньор на Английската централна банка (АЦБ).

Като всяко друго официално лице, той просто доказа, че е човек, че не притежава перфектната визия на централен банкер, която правителството иска да види у него.

„Той просто бе много миролюбив... комуникацията не беше добра“, коментира пред CNBC главният икономист на UniCredit Ерик Нилсен.

А ето и как CNBC вижда представянето на гуверньора на АЦБ в последните 12 месеца:

Какво свърши Карни?

За цялата икономика

Данните за британските растеж и безработицата са по-добри от очакваното. Част от постигнатото се дължи на политиките, водени от по-непопулярния предшественик на Карни Мервин Кинг, а според Нилсен – и заради някои мерки за строги икономии, наложени от правителството.

Да, има още какво да се подобрява, тъй като икономистите предупреждават за наличието на застой на пазара на труда. Но въпреки това по всичко личи, че като цяло икономиката се намира на по-добро място.

Жилищният пазар

Идентифицирането на потенциалното издуване на балон в Лондон и югоизточната част на страната означава, че сега АЦБ притежава по-мощни инструменти, с които да се справи с потенциалните последствия.

Композицията на Комитета по парична политика

След като предложените от Карни се присъединят, в Комитета по парична политика ще участват повече жени и международни икономисти в сравнение с преди. Разбира се, това не би имало значение, ако те не си вършат съвестно работата.

Какво може да направи по-добре?

Бъдещите насоки

Силата на политиката на бъдещи насоки изглежда, че се изпари на фона на по-добрите от очакваното данни за безработицата – сам по себе си рядък пример за прогнозите на икономистите, които невинаги се сбъдват.

Изказванията пред Комитета по парична политика

Фурорът, който предизвика речта на Карни по време на официалния прием в резиденцията на кмета на Лондон, заявявайки, че лихвените проценти ще бъдат повишени по-рано, отколкото пазарът очаква, изпрати курса на лирата над 1,70 долара и разтърси пазарите.

По-късно стана ясно, че изказването му е можело да почака и да не звучи толкова притеснително, както показа протоколът от последното заседание на Комитета по парична политика, публикуван броени дни след речта на Карни.

Ръст на работните заплати

Както гуверньорът на АЦБ е признавал, той е изненадан от слабия растеж на работните заплати. Променящата се динамика на британския трудов пазар, поглеждайки последните статистически данни, с наличието на повече договори с гъвкаво работно време и на все повече хора, които не работят толкова, колкото биха желали, може би трябва да се критикува.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още