fallback

Германия прави още една крачка към въвеждането на двойно гражданство

Децата на имигранти ще могат да притежават два паспорта, но ако докажат, че са живели в Германия в продължение на най-малко 6 години или са учили 6 години

20:45 | 04.07.14 г.

Долната камара на германския Парламент прие новите закони, които облекчават правилата за гражданството, съобщава онлайн изданието euractiv.com.

Това ще позволи на германци, които имат чуждестранен произход, да притежават два паспорта – ход, който е от полза най-вече на многобройната турска общност в страната.

Досега децата на имигранти от държави, които не са членки на Европейския съюз (ЕС), трябваше да на 23-годишна възраст дали искат германско гражданство, или ще бъдат граждани на страната на произход на родителите.

Невъзможността да имат двойно гражданство отдавна дразнеше милионната турска общност в Германия. Около половината от турските имигранти в най-голямата европейска икономика имат германски паспорти.

Със законодателните промени обаче се дава възможност на младите хора да притежават два паспорта, ако докажат, че са живели в Германия в продължение на най-малко осем години или са учили в страната в продължение на шест години и са преминали необходимите зрелостни изпити.

Турските лидери разкритикуваха новия закон, защото той се отнася само за младежи и не обхваща по-възрастните хора, много от които са прекарали десетилетия в Германия.

Законопроектът за двойното гражданство беше едно от условията на левоцентристката Социалдемократическа партия (SPD) за участие в управляващата коалиция на Ангела Меркел, припомня изданието. Консерваторите същевременно се противопоставяха на двойното гражданство с мотива, че е невъзможно хората да са лоялни на две страни едновременно.

В Европейския съюз (ЕС) няма общи правила по отношение на двойното гражданство. Повечето страни от ЕС го позволяват, като Чехия, Дания, Естония, Полша, Словакия, Литва и Холандия са въвели някои ограничения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:07 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още