IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Назрява епизод пореден на шпионския скандал между САЩ и Германия

Американският посланик в Берлин е бил привикан за обяснения заради арестувания двоен агент

17:31 | 05.07.14 г.
Назрява епизод пореден на шпионския скандал между САЩ и Германия

Американският посланик в Германия Джон Емерсън е бил привикан за обяснения в Берлин, след като германските власти арестуваха служител на немското разузнаване по обвинения, че е шпионирал за САЩ, съобщава Wall Street Journal.

Арестуваният мъж – 31-годишен германски гражданин, първоначално е бил заподозрян в опит да установи контакт с руски шпиони. По-късно обаче той е признал пред следователите, че предава информация на американското разузнаване, съобщава запознат източник, пожелал анонимност.

Все още разследващите органи не са установили връзката на арестувания с американското разузнаване. Доказателствата, сочещи към участие на САЩ, са значителни, но не са убедителни, и е възможно да са участвали и други разузнавателни служби, особено руските, посочва изданието.

Подозренията обаче са достатъчно сериозни и федералната прокуратура е решила да уведоми канцлера Ангела Меркел, както и членовете на Парламента.

Медиите в Германия вече говорят за втора вълна на натиск върху германско-американските взаимоотношения след миналогодишния скандал с подслушването на телефона на Меркел. Ситуацията може да се окаже и от решаващо значение за преговорите за трансатлантическото споразумение за свободна търговия, посочва изданието.

“Това е много сериозно развитие и сега правителството чака заключенията на федералния прокурор и разследването федералната криминална полиция”, коментира говорител на германския канцлер. Засега Вашингтон отказва коментар на новия скандал.

Според информации на германските медии заподозреният е продавал информация, свързана с парламентарното разследване на американската Агенция за национална сигурност заради подслушването на телефона на канцлера Меркел.

“Ако съмнението за целенасочена атака срещу един немски конституционен орган се потвърди само една година след първите разкрития на Едуард Сноудън, това може да срине доверието и да доведе до политически последствия”, коментира Кристиан Флисек, социалдемократ депутат и съпредседател на парламентарната комисия, която води разследването срещу американската агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още