IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разпродажби белязаха борсовата търговия в Португалия в сряда

Като цяло повечето от водещите индекси на Стария континент приключиха сесията с минимални отклонения

19:33 | 09.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Повечето от водещите индекси на борсите в Европа приключиха търговията в сряда с минимални отклонения, но португалските акции поевтиняха рязко на фона на влошените перспективи пред една от най-големите финансови групи в страната, пише CNBC.

Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 се покачи с минималните 0,05% до 1 364,15 пункта. В Португалия основният индекс PSI отстъпи с 2,13% до 6371,43 пункта. В Лондон FTSE 100 се понижи с 0,30% до 6 718,04 пункта.

Немският Dax се покачи с 0,36% до 9 808,20 пункта. Във Франция САС 40 е нагоре с 0,40% до 4 359,84 пункта. В Испания IBEX 35 регистрира ръст от 0,54% до 10 746,90 пункта.

В Португалия разпродажбите бяха предизвикани от Espirito Santo Financial Group – най-големият акционер на Banco Espirito Santo, заради подозрения относно финансовото състояние на групата. Акциите на дружеството поевтиняха с цели 11% преди да ограничат загубите до около 5,4%.

Застрахователната компания Admiral също бе сред най-големите губещи на Стария континент. Капитализацията на дружеството се сви с 3,3 на сто след отчетения спад на приходите за първото полугодие. Застрахователят повлече лондонският индекс FTSE 100 до 2-месечно дъно, отбелязва MarketWatch.

Акциите на Deutsche Lufthansa AG поскъпнаха минимално с 0,12% до 12,19 евро за брой. Немският авиопревозвач ще съкрати мощности и ще търси възможности за намаляване на разходите за полетите на дълги разстояния с цел подобряване на рентабилността, след като мерките за преструктуриране, предприети по-рано, не успяха да постигнат желания резултат.

Книжата на Portugal Telecom поевтиняха с 5,5%, след като Бразилската банка за развитие BNDE разкритикува последните инвестиции в облигации на дружеството. Според кредитора те са „несъвместими с минималните стандарти за добро корпоративно управление".

Barclays съобщи, че възнамерява да се раздели с поделението си за природни ресурси. То се оценява на около 1 млрд. и 1,4 млрд. долара. Пазарната капитализацията на банката спадна с около процент.

Ценните книжа на френската кетъринг група Sodexo изгубиха 1,75 на сто от стойността си до 77,56 евро, след като понижи годишната си цел за приходите заради отложената реализация на някои големи проекти.

Щатският производител на лекарства AbbVie увеличи ценовата оферта за Shire до 30,1 млрд. лири, надявайки се да придобие базираната в Ирландия фармацевтична група, която по-рано отхвърли три оферти. Днес акциите на Shire поевтиняха с 0,24%.

HSBC прекъсна негативния тренд и акциите на банката поскъпнаха с 0,33% днес. Банката съобщи, че ще продаде част от корпоративното си банкиране и от банкирането си на дребно на Кайманските острови на Butterfield Bank Cayman. Сумата обаче не бе оповестена.

Водещите фондови пазари в Азия разшириха загубите си в трета поредна сесия, а индексите на Wall Street стартираха търговията с леки изменения преди публикуването на протокола от последното заседание на Федералния резерв на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още