IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалският премиер не вижда причина за държавна намеса в BES

Централната банка също увери, че BES има достатъчно финансови резерви

15:42 | 11.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<span style="color: rgb(51, 51, 51); font-family: Arial, non-serif; font-size: 14.399999618530273px; line-height: 20px;">Спрямо миналия месец акциите на BES и ESFG са загубили половината от стойността си. <em>Снимка: Ройтерс</em></span></p>

Спрямо миналия месец акциите на BES и ESFG са загубили половината от стойността си. Снимка: Ройтерс

Португалският премиер Педру Пасуш Коелю отхвърли сценарий за държавна намеса в подкрепа на банка Banco Espirito Santo (BES), изложена на риск от сериозните финансови затруднения в останалата част от групата Espirito Santo, предаде AFP, цитирана от БТА.

„Няма никаква причина държавата да се намесва в банка, която разполага със солидни собствени средства и поле да действа спокойно, за да се справи с всякаква ситуация, дори  най-неблагоприятната“, заяви пред медии ръководителят на десноцентристкото правителство.

Малко по-рано централната банка на Португалия също увери, че BES, чиято криза вчера разтърси пазарите, има достатъчно финансови резерви, за да се справи с евентуални отрицателни последици от вложенията си в останалата част от групата.

Тази нощ и самата банка отхвърли твърденията, че е застрашена от възможен дефолт по дългове на други компании в общата финансова група, което допринесе за стабилизиране на европейските пазари. Най-голямата частна банка в Португалия се опита да успокои инвеститорите, като обяви експозициите си към свързани компании днес, след като пропуснато дългово плащане на един от членовете на финансовата група разтърси глобалните пазари.

Междувременно и централната банка на Португалия също се опита да успокои ситуацията, като заяви, че BES  разполага с достатъчно финансови резерви, за да се справи с евентуални отрицателни последици от вложенията си в останалата част от групата.

„Няма причина да се съмняваме в сигурността на средствата, поверени на БЕС, и нейните спестители могат да бъдат спокойни", посочи в комюнике централната банка.

Търговията с акции на BES днес бе спряна за втори ден, след като вчера котировките й се сринаха с над 17 на сто. 

През миналата седмица финансовата група Espirito Santo, която  държи дела от 25 процента на Espirito Santo Financial Group в банката, обяви, че компаниите на фамилията ѝ дължат 2,35 милиарда долара към юни спрямо 1,37 милиарда в края на миналата година, припомня Guardian в електронното си издание. Ройтерс съобщи, че фамилията обмисля размяна на дълг срещу акции и може да поиска още време, за да се разплати, тъй като  изпитва финансови затруднения.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още