IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и САЩ подновяват преговорите за свободна търговия

Брюксел и Вашингтон трябва да преодолеят значителни различия в техните законови разпоредби в някои сектори

15:31 | 14.07.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕС и САЩ подновяват преговорите за свободна търговия

Преговарящите от Европейския съюз (ЕС) и САЩ отвориха нов кръг от преговори по значимото споразумение за свободна търговия, което се очаква да промени из основи търговските взаимоотношения по целия свят.

Брюксел и Вашингтон обсъждат параметрите на мащабния пакт за свободна търговия, известен като Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (Transatlantic trade and investment partnership – TTIP) в продължение на година. Очаква се споразумението да създаде най-голямата зона за свободна търговия в света, като целта е стимулиране на растежа и работните места.

По думите на пожелал анонимост висш служител от ЕС Европа се надява преговорите да приключат в началото на 2016 г., или няколко месеца преди президентските избори в САЩ през ноември същата година.

"Ако е възможно да се сключи амбициозно и балансирано споразумение със сегашната администрация на САЩ, би било добре", заяви длъжностното лице преди началото на шестия кръг от преговори, който ще продължи до 18 юли.

"Графикът не е официален, но със сигурност има желание да се продължи с интензивната работа", добави той, цитиран от DPA.

Споразумението обаче се изправя пред опоненти от двете страни на Атлантическия океан, които се страхуват, че подобна сделка може да доведе до пренебрегване на разпоредбите за защита на потребителите. Опасенията идват въпреки многократните уверения от преговарящите, че не биха компрометирали общоприетите стандарти.

Парламентаристите от ЕС, които ще трябва да одобрят евентуалната сделка, също се оплакаха, че преговорите не се водят достатъчно прозрачно.

Двете страни ще трябва да преодолеят също така значителни различия в техните законови разпоредби в някои области, като например селското стопанство.

"Все още има да се извърви дълъг път", посочи италианският министър на земеделието Маурисио Мартина, чиято страна в момента е ротационен председател на ЕС. "Вярвам, че ще има опит и от двете страни да се стигне до разбирателство", допълни той.

През май досегашните общи разговори бяха описани като "предизвикателство" от американския преговарящ Дан Мълани. Той прогнозира, че ще се изисква "много творчество и много постоянство".

Седмият кръг от преговорите се очаква да бъде насрочен за септември, съобщи официален представител на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 3
SSIW
преди 9 години
Парламентаристите от ЕС, които ще трябва да одобрят евентуалната сделка, също се оплакаха, че преговорите не се водят достатъчно прозрачно.-------------------------Какъв човек тр. да си, за да се оплакваш от такива неща?! Много ясно, че утвърдени демокрации като ЕСССР и УСА, няма какво за щяло и нещяло да се формализират и да са прозрачни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още