IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП гласува днес кандидатурата на Юнкер за председател на ЕК

Очаква се той да получи достатъчно подкрепа от различни фракции

08:25 | 15.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕП гласува днес кандидатурата на Юнкер за председател на ЕК

Днес Европейският парламент ще гласува след дебати с участието на лидерите на парламентарните групи кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия. Гласуването ще бъде тайно.

Бившият премиер на Люксембург и бивш председател на Еврогрупата беше номиниран от Европейската народна партия преди изборите за поста председател на Европейската комисия. На самите избори ЕНП получи достатъчно подкрепа, за да има отново най-голямата група в Европейския парламент и съответно Жан‑Клод Юнкер се превърна в най-вероятния наследник на Жозе Мануел Барозу.

Европейският съвет официално номинира Юнкер за поста в края на юни с гласовете на 26 от 28 държавни и правителствени ръководители на държавите членки на ЕС. Тогава само Дейвид Камерън от Великобритания и Виктор Орбан от Унгария гласуваха против предложението.

При гласуването Юнкер ще се нуждае от подкрепата на поне 376 членове на ЕП от общо 751. Той вероятно ще получи гласове не само на ЕНП, но и на групата на социалистите и демократите, предава Ройтерс.

Жан-Клод Юнкер представи своите приоритети по време на срещите си с различните парламентарни групи в периода 8-9 юли.

Председателят на ЕК се избира от Европейския парламент по предложение на Съвета, който от трябва да вземе предвид резултатите от европейските избори и да се консултира с Европарламента, преди да оповести своята номинация.

Ако бъде одобрен днес, Юнкер ще започне официално процедурата по събиране на своя екип. Той трябва да изпрати писма до всяка членки с искане на номинация за еврокомисар. Новият председател на Еврокомисията ще  определи ресорите за съответните комисари и държави.

След като бъдат определени, новите еврокомисари преминават през изслушване в ресорните комисии в Европарламента и след това Еврокомисията трябва отново да мине през одобрението на цялата пленарна зала. Юнкер може да има проблеми при окончателното одобрение на комисията, ако няма достатъчно жени в екипа си, считат наблюдатели. Ето защо  той е обещал на държавите членки по-големи и важни ресори, ако изпратят жени в ЕК.

Очаква се, ако всичко по номинациите и изслушванията е наред, Юнкер  да встъпи в длъжност през ноември. В сряда в Брюксел ще се проведе Европейски съвет, на който лидерите на държавите членки ще обсъдят други водещи позиции в ЕС. Името на Кристалина Георгиева се спряга все по-често за наследник на Катрин Аштън. Най-вероятно на тази среща ще се дискутират и ресорите на еврокомисарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още