IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещата на върха на ЕС не успя да разпредели топ постовете

Не може да се дискутират върховните позиции, без да има известна яснота за състава на ЕК, смята френският президент Оланд

09:31 | 17.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел, президентът на ЕП Мартин Шулц (в средата) и премиерът на Малта Джоузеф Мускат. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел, президентът на ЕП Мартин Шулц (в средата) и премиерът на Малта Джоузеф Мускат. Снимка: Ройтерс

Европейските държавни глави и правителствени ръководители не успяха да се споразумеят по време на срещата си в сряда за назначенията на висши постове в ЕС. Срещата завърши късно вечерта срещу четвъртък без никакви резултати по отношение на персоналните промени, предава AFP.

Държавните и правителствените ръководители обсъждаха в Брюксел кои може да са наследниците на президента на Съвета на ЕС Херман Ван Ромпьой и на ръководителя на външната политика на ЕС Катрин Аштън. При следващото си заседание на 30 август 28-те страни членки искат да се споразумеят за "общия пакет" на лидерските постове в ЕС.

„През последните дни водих активни консултации с лидерите на страните членки и съм длъжен да констатирам, че ние все още не сме готови да вземем единно решение за назначенията на ключовите постове, каза Ван Ромпьой, цитиран от DPA.

Федералният канцлер на Германия Ангела Меркел заяви след срещата, че „бе важно да започнем първите персонални дискусии. Аз съм оптимист, че стъпка по стъпка, малко по малко ще имаме резултати“. Меркел, чийто 60-и рожден ден бе отпразнуван след полунощ с цветя и шампанско, още преди срещата даде да се разбере, че не очаква конкретни решения на тази първа среща. Заради трудната подготовка на преговорите на високо равнище стартът на срещата бе отложен с два часа.

Ройтерс напомня, че особено проблемна е кандидатурата на италианския външен министър Федерика Могерини за поста върховен представител за външната политика на съюза, срещу която се обявиха няколко източноевропейски страни. По-специално Литва упреква Италия, че е прекалено близка с Москва в контекста на украинската криза.

При запълването на най-високите постове трябва да се отчетат интересите на държавите членки, както и трябва да се намери регионален и партийно-политически баланс. Дори и полът на кандидата играе важна роля - поне една от най-добрите позиции трябва да бъде заета от жена.

Представителите на ЕС искат на всяка цена да избегнат нов публичен спор, след като Великобритания вече беше изградила фронт срещу номинацията на бившия министър-председател на Люксембург Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че без "цялостен пакет" не може да има номинация на нов шеф на външната политика на ЕС. "А не може да има цялостен пакет без известна яснота за състава на бъдещата Комисия“. Оланд подчерта, че е било говорено по общи въпроси и "не съвсем" за отделни потенциални кандидати.

За поста върховен представител за външната политика на съюза, който е еквивалент на външен министър на евросъюза, освен спорната Федерика Могерини се спряга и името на Кристалина Георгиева, както и на бившия комисар по търговията Карел де Гухт от Белгия. Георгиева не е официално номинирана за поста от България, въпреки че в сряда българският премиер Пламен Орешарски заяви, че ще подкрепи кандидатурата ѝ. Той изрази позицията, че предложението за еврокомисар на страната ни е добре да се даде от редовно, а не от служебно правителство.

Шансове за наследник на Ван Ромпьой имат датският премиер Хеле Торнинг-Шмид, холандският премиер Марк Рюте, австрийският канцлер Вернер Файман и бившият премиер на Естония Андрус Ансип. 

На приключилата късно снощи среща на върха бяха обявени и нови санкции срещу Русия заради конфликта в съседна Украйна. Те включват забрана за пътуване и замразяване на авоарите на определени лица. Лидерите препоръчаха на Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие да не предприемат никакви нови финансови операции в Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още