fallback

ЕБВР спира инвестициите към Русия

Банката ще продължи да управлява наличните си вложения в страната, възлизащи на 8,7 млрд. евро към края на март

18:24 | 23.07.14 г. 4
Автор - снимка
Създател

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) прекратява инвестициите си в Русия, последвайки разширяването на санкциите към Москва от страна на Европейския съюз (ЕС), пише Wall Street Journal.

Институцията обяви в свое изявление, че по-голямата част от борда на директорите е подкрепила предложението за спиране на инвестициите в Русия. Сред гласувалите „за“ са представителите на САЩ, Канада, Япония, Австралия, Нова Зеландия, Норвегия и Украйна. Единствено руският представител е гласувал „против“.

Банката ще продължи да управлява наличните си инвестиции в страната, които към края на март възлизат на 8,7 млрд. евро. 84% от тях са в частния сектор, съобразно политиката на ЕБВР да финансира именно тази част от икономиката, за разлика от други международни финансови институции.

Около 43% от инвестициите са в индустрията, търговията и агробизнеса, 23 на сто са разпределени във финансовия сектор, 16% - в енергийния и 18% са инвестирани в инфраструктура.

Русия е най-големият получател на средства от ЕБВР, създадена през 1991 г. за подпомагане на страните от бившия Съветски съюз. От инвестираните от банката 3,6 млрд. евро през първото шестмесечие на годината, 19% са ориентирани към Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:15 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още