IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вайдман призова Великобритания да остане в ЕС

Гуверньорът на Германската централна банка изтъкна взаимните ползи от членството на Острова и потенциалните възможности

13:36 | 24.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Вайдман призова Великобритания да остане в ЕС

Гуверньорът на Германската централна банка призова Великобритания да последва завета на Уинстън Чърчил за „възстановяване на европейското семейство" и да остане в Европейския съюз (ЕС), на фона на възможността за провеждане на референдум по въпроса за оставането на кралството в икономическия блок през 2017 г.

Референдумът ще бъде проведен, при положение че основната сила в сегашното коалиционно правителство – Консервативната партия, спечели абсолютно мнозинство в парламента на изборите през следващата година. Опасенията от отделянето на Острова от ЕС нараснаха още повече, след като евроскептичната Партия за независимост на Обединеното кралство (Ukip) спечели провелите се през май европейски избори.

Безброй много връзки свързват Великобритания с останалата част от Европа, като тази обвързаност носи ползи и на двете страни, отбеляза Вайдман на среща на търговските камари на Великобритания и Германия в Лондон. Той е отявлен привърженик на членството на Великобритания в единния европейски пазар, но за пръв път се обръща с подобен пламенен призив към британските си колеги.

„Ако Великобритания продължи да прави така, че гласът ѝ да се чува в Европа, съм убеден в разширяването на външната ориентация на ЕС“, каза Вайдман.

На фона на растящaтa общественa подкрепа към Ukip, позицията на бизнеса към членството на короната в ЕС е по-хетерогенна. Опасенията от провеждането на референдум относно оставането на Великобритания в съюза се превърнаха в един от основните проблеми пред британския бизнес. Докато голяма част от него подкрепят идеите за реформи в икономическия блок, мнозина се страхуват, че несигурността може да навреди на доверието на инвеститорите.

Половината от търговията на Великобритания е с ЕС, а членството ѝ в съюза е повишило износа ѝ извън единния европейски пазар с около 50%, сочат изследвания, цитирани от Вайдман. Той цитира проучване на London School of Economics, според което членството в ЕС е донесло растеж на британския БВП с над 10%.

Още по-добри резултати биха били възможни, ако Великобритания и Германия обединят усилия в реформирането на единния пазар на услугите. Докато ЕС успя да направи пазара на блага по-конкурентен, то този на услугите остава разпокъсан, посочи Вайдман. Гуверньорът на Германската централна банка подкани Великобритания да подкрепи промените в правилата, отнасящи се до цифровата икономика, изтъквайки, че те ще подобрят конкурентоспособността.

„Европейският съюз все още е разделен на 28 отделни цифрови пазара, което забавя иновациите, растежа и заетостта“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още