fallback

AstraZeneca придобива лекарствата за белодробни заболявания на Almirall

Сделката на стойност до 2,1 млрд. долара ще засили позициите на британския фармацевт в областта на пулмологията

13:16 | 30.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Британската фармацевтична компания AstraZeneca сключи сделка за придобиването на правата върху лекарствата за белодробни заболявания, разработвани от испанската компания Almirall. Споразумението е важна стъпка към разширяването на дейността на AstraZeneca в пулмологията, пише Reuters.

Компанията, която отклони завземането ѝ от американския конкурент Pfizer за 117 млрд. долара през май, ще плати първоначална сума от 875 млн. долара и до 1,22 млрд. долара за разработване на лекарства и пускането им на пазара. Сделката засилва позициите на компанията във важна за нея терапевтична област, след като изпълнителният директор Паскал Сорио е решен да докаже, че компанията му има добро самостоятелно бъдеще.

След сделката AzstraZeneca ще има правото да търгува със съществуващите лекарства на Almirall и да участва в разработването на експерименталните лечения на испанската компания. Филиалът на Almirall – Almirall Sofotec, ще бъде прехвърлен към AstraZeneca, както и значителен брой от служителите на Almirall, специализирани в пулмологията.

Британският производител на лекарства очаква сделката да не се отрази на финансите на компанията през 2014 г. и на основната ѝ печалба през 2015 г. През 2016 г. се очаква споразумението да окаже положителен ефект върху печалбата. Сделката ще се финансира чрез налични парични резерви и краткосрочни кредитни инструменти.

„Комбинирайки иновативните ни портфейли и увеличавайки възможностите ни за научна и търговска дейност ние ще успеем да обслужим цялата гама от астматични и хронични обструктивни белодробни заболявания“, каза Сорио.

Той успя да сключи и друго ключово споразумение за сътрудничество с японската компания Kyowa Hakko Kirin за провеждането на изследване, което да оцени съчетаването на лекарствата на двете компании за борба против рака  - друга важна област за AstraZeneca.

Компанията ще публикува отчет за финансовите си резултати през второто тримесечие в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:06 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още