IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарците на референдум за бъдещето на връзките им с ЕС

Допитването до народа вероятно ще се състои към края на 2016 – началото на 2017 г., съобщи президентът Дидие Буркхалтер

16:22 | 01.08.14 г.
Швейцарците на референдум за бъдещето на връзките им с ЕС

Гласоподавателите в Швейцария ще се произнесат по въпроса за връзките на страната с Европейския съюз (ЕС), съобщи президентът Дидие Буркхалтер, цитиран от онлайн изданието euractiv.com.

Референдумът вероятно ще се състои към края на 2016 – началото на 2017 г.

Споразуменията между Берн и Брюксел са застрашени заради резултатите от референдума за ограничаването на имиграцията от ЕС, припомня изданието. Швейцарците се разделиха по въпроса за ограниченията, но все пак малко повече от 50% от гласовете бяха в подкрепа на бариерите пред имигрантите от ЕС.

Берн се опитва да въведе квоти за имигрантите от блока, въпреки съпротивата на Брюксел, който заплашва със спиране на финансирането за научни и други програми, ако бъде направен опит за предоговаряне на споразумението за свободно движение на хора.

„Ще бъде необходимо гражданите на Швейцария още веднъж да гласуват какво искат да е бъдещето на двустранните споразумения към края на 2016 и началото на 2017 г.“, коментира Брукхалтер в телевизионно интервю.

Свободното движение на хора е един от фундаменталните принципи на Европейския съюз (ЕС), към който Швейцария следва да се придържа, въпреки че не е член на блока, тъй като е сключила двустранни споразумения с Брюксел по отношение на търговията, технологичното сътрудничество, образованието, авиацията, инфраструктурата и т. н.

По принцип правителството на Швейцария се противопостави на идеята за въвеждането на квоти за имигрантите от ЕС, но е принудено да изпълни решението на мнозинството, участвало на референдума за ограничаване на имиграцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още