IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Standard Chartered за първото полугодие намаля с 20%

Понижението се дължи на загубите в Южна Корея и спада на приходите от финансовите пазари

12:23 | 06.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Печалбата на Standard Chartered за първото полугодие намаля с 20%

Standard Chartered Plc, която дължи около три четвърти от постъпленията си на Азия, оповести спад на печалбата за първата половина на 2014 г. от 20 на сто. Понижението е водено от загубите в Южна Корея и спада на приходите от финансовите пазари.

Коригирана печалба преди данъци на британския кредитор намалява до 3,3 млрд. долара от 4,1 млрд. долара година по-рано. Резултатът съвпадна със средната прогноза на анкетираните от Bloomberg 11 водещи експерти.

Въпреки спада на печалбата Standard Chartered запази размера на своя дивидент при 0,288 долара на акция.

Standard Chartered е в преговори с банковия регулатор в Ню Йорк по повод потенциалната глоба в размер на 100 млн. долара в момент, когато главният изпълнителен директор Питър Сендс е под натиск да покаже, че може да засили експанзията на кредитора в Азия.

Според информация на Financial Times (FT) от юли, председателят на Борда на директорите на компанията Джон Пийс е бил призован да смени Сендс.

"За първото полугодие представянето на групата бе повлияно главно от икономическия срив на финансовите пазари и предизвикателствата, пред които бяхме изправени в Южна Корея", посочи Пийс в отчета. "Предприехме настоятелни действия за постигане на краткосрочни резултати", добави той.

FT съобщи на 23 юли, че Джон Пийс е бил призован от Temasek Holdings Pte да търси нов изпълнителен директор. Сингапурската държавна инвестиционна компания, която притежава около 18 на сто от банката, е настояла и за по-ясен план за подобряване на финансовите резултати на дружеството.

Друга от големите банки на Острова – HSBC Holdings, която също генерира най-голям дял от постъпленията си в Азия, публикува по-рано тази седмица печалба преди облагане с данъци в размер на 12,3 млрд. долара, или с 12 на сто по-малко в сравнение с година по-рано. Това бе първият спад от 2009 г. насам. Приходите на кредитора пък се понижиха с 9,3% за първото полугодие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още