IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния ще получи до 23 млрд. евро по оперативните програми до 2020 г.

По програмата за селските региони северната ни съседка ще получи още 8 млрд. евро

16:26 | 06.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Румъния ще получи до 23 млрд. евро по оперативните програми до 2020 г.

До 2020 г. Румъния ще получи от Европейския съюз 23 млрд. евро за различните си оперативни програми. Още 8 млрд. евро Букурещ ще получи за развитие на селските райони, а близо 170 млн. евро - за рибарство.

Това стана ясно, след като Европейската комисия одобри Споразумението за парньорство с Румъния, очертаващо рамките на използване на структурните и инвестиционните фондове на ЕС, съобщи БНР. 

От ЕК отбелязват в свое съобщение, свързано с подписаното споразумение, че тези средства ще помогнат на Букурещ да се справи с безработицата и насърчаването на конкурентоспособността и икономическия растеж. Фондовете ще бъдат използвани още и в подкрепа на иновациите и образованието, ще насърчат предприемачеството и ще помогнат в борбата със социалното изключване.

„Днес ние одобрихме жизнен, стратегически план, който ще постави Румъния на пътя на растежа и създаването на нови работни места в следващите десет години”, коментира при одобряването на споразумението комисарят по регионалната политика на ЕС Йоханес Хан.

Румънският еврокомисар Дачиан Чолош, който отговаря за въпросите на селското стопанство, отбелязва от своя страна, че подписаното споразумение поставя рамката за успешното усвояване на европейските фондове през новия програмен период.

За миналия програмен период (2007 – 2013 година) Румъния разполагаше с около 20 млрд. евро от структурните фондове. Основен приоритет за северната ни съседка беше изграждането на инфраструктура, за което са отделени около 5 млрд. евро.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още