fallback

Шестмесечната печалба на E.ON спадна с 27%

Въпреки това германското дружество потвърди годишните си финансови очаквания

11:04 | 13.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Германският доставчик на електрически услуги E.ON AG отчете рязък спад на печалбата и на приходите за полугодието. Въпреки това дружеството потвърди годишните си финансови очаквания, предава RTT News.

Нетната печалба на базираната в Дюселдорф компания отстъпи с 27 на сто до 821 млн. евро спрямо 3,075 млрд. евро година по-рано. Основната печалба пък се сви с 20 на сто до 1,525 млрд. евро.

Печалбата на E.ON преди лихви, данъци и амортизация (EBITDA) е намалялa до 5 млрд. евро от 5,7 млрд. евро поради промените в портфейла на дружеството и неблагоприятните валутни изменения в много европейски пазари, в това число и в Русия.

От германското дружество отбелязаха, че изследователското и производствено звено е отчело рязко увеличение на EBITDA поради проектите в Северно море. В основата са били възобновяемите енергийни източници, който през първото полугодие са покачили EBITDA с около 0,9 млрд. евро.

Продажбите са намалели с 13 на сто до 56,119 млрд. евро от 64,636 млрд. евро през първите шест месеца на 2013 г. Спадът се дължи на по-слабите продажби в Германия и в други страни от Европейския съюз, както и на движенията на стоковите пазари.

Продажбите на електроенергия са нараснали с 2 на сто до 371,2 млрд. kWh от 364,6 млрд. kWh през миналата година.

E.ON отчете продажби на газ в размер на 519,4 млрд. kWh, или с 24% по-малко спрямо предходната година, когато бяха пласирани 679,7 млрд. kWh.

"Печалбата ни за полугодието бе в съответствие с нашата прогноза, като се има предвид трудната ситуация. Така че, в крайна сметка E.ON се представи доста добре в трудна среда...", отбеляза Йоханес Тейсен, главен изпълнителен директор на E.ON.

Доброто представяне на компанията е отразено и в дълговата част на шестмесечния финансов отчет. През първата половина на годината E.ON намали нетния си дълг с около 2,5 млрд. евро до 29,7 млрд. евро.

Гледайки напред, E.ON продължава да очаква годишна печалба преди лихви, данъци и амортизация в диапазона 8-8,6 млрд. евро и основна печалба от 1,5-1,9 млрд. евро.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:59 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още