fallback

Нов рекорден брой българи и румънци работят във Великобритания

Общо 153 хил. души от двете страни са работили на Острова през второто тримесечие, с 9% повече на годишна база

17:09 | 13.08.14 г. 7
Автор - снимка
Редактор

Броят на румънците и българите, които работят във Великобритания, е достигнал нова рекордна стойност, след като двете страни получиха пълен достъп до местния трудов пазар в началото на тази година, пише The Telegraph.

Данни на британската статистическа служба сочат, че общо 153 хил. души от двете страни са работили на Острова през второто тримесечие на годината, с 13 хил., или 9%, повече на годишна база.

В сравнение със същия период на 2012 г. се отчита ръст от 47% и повишение от 59% спрямо периода от април до юни 2011 г., когато във Великобритания са работили 96 хил. румънци и българи.

Според изданието данните сочат, че напоследък може би има прилив на имигранти от двете страни. През първото тримесечие на годината след отпадането на ограниченията на трудовия пазар за България и Румъния от 1 януари беше отчетено понижение от 144 хил. до 140 хил. мигранти.

През второто тримесечие се наблюдава и значително нарастване на общия брой работници от всички страни от Европейския съюз във Великобритания. Броят им е достигнал 1,836 млн. спрямо 1,747 млн. през предходното тримесечие, което е повишение от 11%.

Голяма част от увеличението се обяснява с прилив на работници от 8-те страни, които се присъединиха към ЕС през 2004 г.

Според изчисления на анализаторската организация MigrationWatch, която настоява за по-строг контрол на имиграцията, се очаква по 50 хил. българи и румънци ще пристигат ежегодно във Великобритания през следващите пет години.

Неясен остава въпросът дали последните данни не са повлияни от ранното начало на селскостопанския сезон на Острова, който привлича нискоквалифицирани работници за временна работа по фермите.

Доклад от февруари на Обсерваторията по миграция към Оксфордския университет сочи, че близо шест на всеки 10 имигранти от България и Румъния през миналата година са били самонаети, което им дава пълен достъп до социалната система. Според анализа 59,1% от българите и румънците са самонаети, спрямо едва 14% за местното население.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:22 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още