IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите преосмислят залозите си за отскок на европейските акции

Лошите икономически данни и геополитическата несигурност понижават оптимизма на инвеститорите

09:28 | 19.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инвеститорите преосмислят залозите си за отскок на европейските акции

Икономическите трудности и геополитическите конфликти карат инвеститорите да намалят залозите си за отскок на европейските акции, пише MarketWatch.

Много анализатори виждаха европейските акции като големите победители в началото на годината. Портфолио мениджърите на Стария континент се оживиха, след като акциите там изоставаха от главоломния ръст на пазара в САЩ през миналата година. Икономиките в еврозоната изглеждаха сякаш се отърсват от финансовите си проблеми, окуражени от все по-агресивната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Водещите индекси обаче се понижиха след скромни печалби в началото на годината, след като първоначално разнопосочните икономически данни окончателно поеха надолу. Италия отново изпадна в рецесия, икономиката на Германия се забави, а конфликтът в Украйна се задълбочи. Инвеститорите се разочароваха, че ЕЦБ се дистанцира от агресивните облекчаващи мерки, използвани от Федералния резерв на САЩ и Японската централна банка.

Индексът MSCI Europe Index – кошница от акции в 15 европейски страни, отстъпва с 5,1% от върха, регистриран в началото на юни и е нагоре с едва 0,9% от началото на годината. Германският индекс DAX претърпя още по-големи загуби, оттегляйки се с 9,3% от върха си в началото на юли и изоставайки с 4,8% от началото на годината.

За сравнение, американският индекс на големите компании S&P 500 печели 5,8% от началото на 2014 г.

Много купувачи на европейски акции в момента са изправени пред дилемата дали да удвоят залозите си, докато акциите на много компании изглеждат евтини, или да продават заради опасенията от нарастващия риск.

Инвеститори като Ричард Бърнстейн намаляват залозите си за възстановяване в Европа. Изпълнителният директор на управляващата 3,3 млрд. долара инвестиционна компания Richard Bernstein Advisors увеличи дела си на европейските акции в началото на годината, наблягайки на малки и средни компании, които обикновено поскъпват значително по време на икономическо възстановяване. Той увеличи дела на европейските акции до 23% в края на март от 11,7% в края на септември във взаимния фонд на стойност 1,1 млрд. долара Eaton Vance Richard Bernstein Equity Strategy Fund.

След това обаче той промени мнението си и към края на юни намали дела на европейските акции във фонда до 18,7%.

„Европейската икономика продължава да се забавя, дефлационният натиск продължава да се натрупва, а изглежда на ЕЦБ това не ѝ прави впечатление. Те не правят почти нищо“, каза Бърнстейн в интервю.

Той не е единственият случай. През юли инвеститорите са изтеглили 121 млн. долара от базирани в САЩ европейски инвестиционни фондове, което е първото изтегляне от тях от 15 месеца насам, според инвестиционната компания Morningstar. През първото шестмесечие инвеститорите наляха общо 3 млрд. долара в подобни фондове.

Докато американските акции до голяма степен не понасят загуби от кризата в Украйна, европейските книжа понасят по-тежки поражения заради географската близост с конфликта и по-тесните търговски връзки с Русия.

Украинската криза „засенчи положителните фактори“ като по-голямото политическо сътрудничество в еврозоната, коментира портфолио мниджърът във фонда William Blair Macro Allocation Fund Томас Кларк.

По-рано през годината около 20% от фонда представляваха италиански и испански акции, като се предполагаше, че цените им са привлекателни и ги очаква отскок. Свалянето на полет MH17 на малайзийските авиолинии над Източна Украйна обаче и последвалото нарастване на напрежението увеличиха несигурността. Фондът съкрати дела на европейските си акции до около 15% и намали малката си позиция в руски акции.

„Бяхме прекалени оптимисти за Европа. Геополитическата несигурност около ситуацията в Украйна ни накара да преосмислим този оптимизъм“, казва Кларк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още