IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава ли се нова "вулканична" криза за авиацията?

Опасността от изригването на вулкана Бардарбунга в Исландия напомни за ситуацията от 2010 г. и оказва натиск върху акциите на авиокомпаниите

18:17 | 20.08.14 г.
<p>
	Исландия евакуира жителите и туристи в района на вулкана. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Исландия евакуира жителите и туристи в района на вулкана. Снимка: Ройтерс

Нарастващите опасения от изригването на вулкана Бардарбунга в Исландия оказва сериозен натиск върху акциите на авиокомпаниите, пише CNBC.

Бардарбунга е втората най-висока планина на острова, отбелязва изданието. В района са усетени над 2 600 труса от събота насам.

От вчера Исландия започна да евакуира жителите в региона и туристи. Метеорологичната служба на страната увеличи нивото на риск за авиоиндустрията до оранжево - четвърто ниво от петстепенната скала. От службата допълват, че няма признаци на магма, която да се движи към повърхността.

Организацията следи отблизо ситуацията и каза, че не изключва възможността за експлозивно изригване, заради което има риск от емисии на пепел.

"Въпреки че това е система за ранно предупреждение и всичко зависи от това дали ще се стигне до реално изригване на вулкана, инвеститорите ще бъдат засегнати“, коментира Робин Байд от Cantor Fitzgerald.

Облаците от пепел може да доведат до спиране на полети, което ще доведе до загуба на приходи за авиокомпаниите,

Ситуацията напомня за 2010 г., когато заради исландския вулкан Ейяфятлайокутл беше затворена голяма част от европейското въздушно пространство за няколко дни.

Международната асоциация за въздушен транспорт изчисли загубите на авиокомпаниите тогава на около 200 млн. долара на ден. Засегнатите пътници са били над 10 млн., а полетите – над 100 хил.

Байд отбеляза, че през последните месеци акциите на европейските авиокомпании преминават през период на слабост, така че дори да се стигне до нова блокада на авиоиндустрията, по-нататъшните спадове вероятно ще бъдат ограничени.

Проблемите обаче няма да се ограничат само до превозвачите в Европа. Заради местоположението на вулкана американските превозвачи, извършващи полети по трансатлантически маршрути, също ще претърпят щети.

Рори Марс, анализатор в Atlantic Equities, предупреждава, че най-засегната ще бъде United Continental, тъй като тя генерира 16 на сто от приходите си от трансатлантически полети. Delta разчита на трансатлантически полети за 15 на сто от приходите си, а American Airlines Group – за 10 на сто.

Авиокомпаниите и неправителствените организации обаче биха могли да бъдат по-подготвени този път. Според Евроконтрол Европа е подобрила механизмите си за реакция в сравнение с 2010 г.

Каквито и да са подобренията, вулканичната пепел все пак остава основна заплаха за авиацията и наистина има потенциала да причини смущения в безопасността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още