IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на норвежката икономика надскочи очакванията

Силният икономически ръст намалява вероятността централната банка на страната да понижи основния лихвен процент

19:04 | 21.08.14 г.
Ръстът на норвежката икономика надскочи очакванията

Икономиката на Норвегия е нараснала по-бързо от очакванията през второто тримесечие благодарение на по-високото производство на електричество, предаде MarketWatch. Силният ръст повиши стойността на норвежката крона, след като отслабна вероятността от разхлабване на паричната политика.

Сезонно коригиран, брутният вътрешен продукт (БВП) на континенталната част на Норвегия е нараснал с 1,2% през тримесечието след увеличението с 0,5% през първото тримесечие, сочат данните на държавната статистика. Това е повече от очакванията на икономистите, анкетирани от The Wall Street Journal, които прогнозираха повишение от 0,8%. Прогнозата на анкетираните от Bloomberg анализатори пък беше за средно 0,6%.

Норвежката крона поскъпна спрямо еврото, което поевтиня до 8,16 крони спрямо 8,20 преди публикуването на данните.

Промените в продукцията на континенталната част на страната се считат за по-надежден индикатор за икономическия напредък от тези на общата икономика, която включва често волатилния добив от норвежката петролна индустрия.

Само по-високото производство на електричество е допринесло за повишение на ръста с 0,3 процентни пункта, отбелязват от Statistics Norway.

Силният икономически ръст намалява вероятността централната банка на страната - Norges Bank, да понижи основния лихвен процент от сегашното му равнище от 1,5%, въпреки че остави отворена тази възможност на последната си среща за определяне на политиката, казват анализатори.

„Забравете за понижение на лихвата при тези цифри”, коментира анализаторът от SEB Ерика Бломгрен. „Евентуалното намаление на лихвата зависеше от повишен риск за растежа”, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още