IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Barclays продава на Caixabank операциите си в Испания

Британската банка ще запази единствено бизнеса си с кредитни карти и инвестиционното звено

10:10 | 01.09.14 г.
Barclays продава на Caixabank операциите си в Испания

Barclays продава търговските си и корпоративни операции в Испания на Caixabank – третата по големина банка в Испания, съобщават и двете банки, цитирани от Ройтерс.

Британската банка започва да свива европейските си операции като част от мащабна програма за преструктуриране на дейността си, припомня информационната агенция.

Caixabank ще плати 800 млн. евро за бизнеса на британската финансова институция. Barclays смята обаче да запази бизнеса си с кредитни карти, както и инвестиционното звено, според източници на информационната агенция.

Продажбата на операциите на Barclays в Испания е първата голяма стъпка, която прави британската банка, за да преструктурира европейските си операции, след като главният изпълнителен директор Антъни Дженкинс подготви план за преструктуриране по-рано през годината в опит да подкрепи рентабилността.

През следващите три години британската банка ще съкрати хиляди работни места. Отделно ръководството ѝ планира да се фокусира върху бизнеса на финансовата институция у дома и в Африка, както и върху бизнеса с кредитни карти на Острова и в САЩ.

В момента Barclays продава тази част от бизнеса, която счита за нестратегическа. Наскоро банката се раздели със звеното си в Обединените арабски емирства (ОАЕ), което продаде на Abu Dhabi Islamic Bank.

Британската банка търси купувачи на операциите си в Испания от май. Тя разшири дейността си в Испания изключително бързо през последните години, но продължителната рецесия я принуди да затвори десетки клонове и да съкрати стотици служители заради проблемни корпоративни кредити.

С подобряването на ситуацията в банковия сектор в Испания много чуждестранни кредитори решиха да се опитат да се възползват от ситуацията и да продадат операциите си.

Очаква се Barclays да се раздели и с търговските си операции във Франция, Италия и Португалия. Те, заедно с бизнеса на банката в Испания, бяха отделени в една „лоша“ банка преди няколко месеца и са предвидени за продажба.

В момента испанските банки се опитват да увеличат приходите си, включително и като привличат повече депозити и засилят кредитирането. Затова и финансовите институции с по-силни позиции на пазара се възползват от желанието на чуждестранните им конкуренти да излязат от пазара.

Caixabank, която обедини няколко затруднени малки спестовни банки от времето на кризата, ще придобие около 270 клона на британския кредитор, което ще ѝ донесе около 550 хил. нови клиенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още