IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският бизнес желае да остане в ЕС, но при нови условия

60% от фирмите на Острова смятат, че предоставянето на повече правомощия на британската власт ще подобри перспективите пред бизнеса и икономиката

11:45 | 01.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Британският бизнес желае да остане в ЕС, но при нови условия

Британският бизнес желае отношенията между Великобритания и Европейския съюз (ЕС) да бъдат преразгледани, но кралството да остане в съюза, показва проучване на Британската търговска камара (British Chambers of Commerce), съобщава BBC.

60% от 3 200-те запитани фирми смятат, че предоставянето на повече правомощия на властите на Острова ще помогне на британската икономика. Повечето компании желаят кралството да остане в ЕС, като посочват, че напускането на съюза ще влоши перспективите пред бизнеса им.

Новият председател на Европейския съветполският министър-председател Доналд Туск, обеща да работи за постигането на съгласие с Великобритания относно реформите в ЕС.

„Никой разумен човек не може да си представи ЕС без Великобритания. Аз лично не мога. Говорих за това с Дейвид Камерън. Той изложи много предложения за реформи и съм сигурен, че с правилен подбор на участниците в преговорите можем да постигнем съгласие“, каза Туск.

„Ще се стремим към премахването на някои ограничения, като тези върху свободното придвижване на работниците например“, посочи той.

Тримесечното проучване на BCC предлага 5 варианта за бъдещите отношения между Великобритания и ЕС:

- Пълно оттегляне от ЕС
- Оттегляне от съюза, последвано от търговско споразумение
- Оставане в рамките на ЕС и предоставяне на специфични правомощия на британската власт
- Оставане в ЕС и по-нататъшна интеграция с останалите членове на общността
- Оставане в ЕС без промяна на текущите отношения

Участващите в проучването са помолени да дадат оценка за последствията от всеки един от вариантите върху перспективите пред британските бизнес и икономика.

Проучването посочва, че британските компании желаят отношенията между Великобритания и ЕС да бъдат предоговорени, като перспективите пред бизнеса и икономиката ще бъдат значително подобрени, ако бъдат предприети реформи в ЕС, отбеляза генералният директор на BCC Джон Лонгуърт.

„Ако ЕС не е отдаден на това да служи на интересите на всички свои членове, той ще продължи да губи легитимност“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още