IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

JP Morgan: ЕЦБ ще купи обезпечени с активи облигации за 40 млрд. евро

Централната банка ще се ограничи с покупка на нови емисии в рамките на три години, като ще се фокусира върху ценни книжа с най-висок рейтинг

18:04 | 03.09.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
JP Morgan: ЕЦБ ще купи обезпечени с активи облигации за 40 млрд. евро

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще изкупи обезпечени с активи ценни книжа (Asset-backed Securities) ABS за до 40 млрд. евро като част от програма за насърчаване на икономиката на еврозоната, пише Bloomberg, цитирайки JP Morgan.

Централната банка ще се ограничи с покупка на нови емисии ценни книжа в рамките на 3 години, като ще се фокусира върху активи с най-висок кредитен рейтинг, написаха анализатори на JP Morgan, начело с Гарет Дейвис.

Досега през тази година са продадени обезпечени с активи дългови ценни книжа за около 47 млрд. евро, по данни на американската банка.

ЕЦБ се подготвя да започне програмата, след като се опитва да съживи кредитирането към малкия и средния бизнес, който дава работа на около 70% от заетите в частния сектор в Европейския съюз (ЕС).

Пазарът на ABS в ЕС се равнява на около 1,2 трлн. евро и обхватът на програма от подобен мащаб ще трябва да бъде пренесен отвъд обезпечените от малкия и среден бизнес (SME - small- and medium-sized enterprises) заеми, се казва в съобщението на анализаторите.

„Планът е важен поради няколко причини, но най-вече защото ще натисне надолу разходите за емитирането на ABS и в крайна сметка ще се отрази благоприятно на лихвите в реалната икономика“, коментира Дейвис.

ЕЦБ нае американската финансова група BlackRock да я съветва при изготвянето на програмата относно това какви и колко облигации да купи.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги подкрепя обезпечените със заеми към SME ценни книжа в опит да увеличи предлагането на кредити за европейския бизнес. При наличието на облигации в обращение за само 10 млрд. евро ефектът от купуването на тези книжа ще бъде малък, така че ЕЦБ трябва да купува некорпоративни активи или да насърчи нови емисии, смятат анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 9 години
Ецб и фед изсипват трилиони а ние пак и отново сме с 300 евра заплата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Малко объркано ми се струва, че е написано какво точно ще прави ЕЦБ :А) Ще купи ABS за 40 млрд. от банките и допълнително ще въведе 3 годишна програма за покупка на определен обем ново-емитирани книжа от висок клас ;Б) Този обем от 40 млрд. ще се разходва в рамките на 3 години за покупка на такъв клас активи или В) Книжата, които ще са предмет на програмата от 40 млрд., тр. да отговарят на критериите: висок, клас, ново-емитирани, да падежират макс. До 3 години ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
studioaa
преди 9 години
Според мен 40 млрд. евро на месец няма да са достатъчни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
lyusien
преди 9 години
Отдавна трябваше да го прави Но по добре късно отколкото никога
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още