fallback

Полски министър предлага инвестиционен фонд на ЕС за 700 млрд. евро

Специалният фонд трябва да финансира инфраструктурни проекти, смята Матеуш Шчурек

13:35 | 05.09.14 г. 7

Европейският съюз (ЕС) трябва да създаде специален временен инвестиционен фонд, който да финансира инфраструктурни проекти, на стойност 700 млрд. евро. Това предлага министърът на финансите на Полша Матеуш Шчурек, цитиран от онлайн изданието EUObserver.com.

В реч в мозъчния тръст "Брьогел" Шчурек призова лидерите на ЕС да възложат на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) създаването на специален инвестиционен фонд, в който да се включат частни средства и пенсионни фондове. Този фонд трябва да финансира проекти от паневропейската инфраструктура в сферата на енергетиката, транспорта и информационните и комуникационните технологии.

Той добави, че Европа трябва да направи публични инвестиции на стойност 700 млрд. евро през следващите пет години, което се равнява на повече от 5 на сто от икономиката.

"За да започне да работи, новият фонд ще изисква постепенно инжектиране на капитал и гаранции от всички страни-членки на ЕС, както беше направен Европейският механизъм за стабилност”, посочи Шчурек.

“Фондът може да бъде финансиран със заемни средства от финансовия пазар, които да бъдат пряко инвестирани в избраните инфраструктурни проекти, защото Европа се нуждае от реални капиталови разходи, а не просто допълнително финансиране”, допълва още полският финансов министър.

Шчурек е един от първите министри в ЕС, който предлага план за засилване на инвестициите в Европа, за да се даде тласък на икономиката, отбелязва изданието. Новият председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер обеща да предложи инвестиционен пакет на стойност 300 млрд. евро, когато екипът му встъпи в длъжност тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:26 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още