fallback

Може ли Шотландия да се превърне в "европейския Сингапур"?

Важно е кой ще е кредитор от последна инстанция при обявяване на независимост, отбеляза маркетингов специалист

10:51 | 16.09.14 г. 10

Независима Шотландия може да вземе урок по маркетинг от Сингапур, заяви пред CNBC главният изпълнителен директор на най-голямата рекламна група в света.

"От маркетингoвa, търговска и инвестиционна гледна точка мисля, че независима Шотландия би наподобявала Сингапур", посочи сър Мартин Сорел, главен изпълнителен директор на WPP.

Разположеният в Югоизточна Азия град-държава е едно от най-благоприятните места в света за правене на бизнес. Това е и градът с най-добрия инвестиционен потенциал в световен мащаб според тазгодишното издание на доклада Business Environment Risk Intelligence (BERI).

В края на август повече от 200 бизнес лидери подписаха писмо, в което изразиха подкрепата си за кампанията. В него те посочиха, че независима Шотландия ще приеме едрия и дребния бизнес, които ще осигурят нови работни места в подкрепа на икономическото бъдеще на нацията.

Страната вече се радва на високо ниво на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ). През юни Ernst & Young посочи, че ПЧИ в региона са нараснали до 16-годишен връх.

"Знаете ли, аз съм сигурен, че китайците ще се интересуват от инвестиции в Шотландия. Може би дори и други страни", изтъкна Сорел.

Остава да се види дали Китай, който е изправен пред собствените си проблеми с регионални сепаратистки движения в области като Тибет и Синцзян, ще прегърне тази възможност. По време на пресконференция с лидера на Великобритания Дейвид Камерън през юни премирът Ли Къцян каза, че иска "обединена Великобритания".

Заможните купувачи на имоти от Китай, Тайван и Сингапур се стекоха в Единбург през последните години, предизвиквайки повишаване на броя на чуждестранните студенти в шотландски университети. В доклад от 2014 г. компанията за недвижими имоти Savills отбеляза, че броят на китайските студенти се е покачил със 78% в последните пет години.

"Мисля, че референдумът ще повдигне много интересния въпрос какви ще бъдат шотландските външни отношения", изтъкна Сорел. "Кой ще е кредитор от последна инстанция? Английската централна банка все още ли ще бъде кредитор от последна инстанция? Ще има ли шотландски еквивалент? Това е една много сложна ситуация", каза още той.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:27 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още