fallback

Италия одобри ОВОС-а на Трансадриатическия газопровод

TAP ще даде достъп на България до газ от Азербайджан чрез връзката Комотини - Стара Загора

13:47 | 15.09.14 г. 4

Италианското Министерство на околната среда даде положителна Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) на Трансадриатическия газопровод (ТАР), съобщават от компанията, натоварена с реализацията на проекта.

Одобрението е получено след широко обсъждане на проекта с ангажираните страни, включително и местните власти, става ясно още от съобщението на компанията.

Припомняме, че ТАР беше избран в конкуренция с Nabucco за трасето на природен газ от находището Шах Дениз II в Каспийско море. Решението на акционерите, които разработват находището, на практика сложи край на проектите за реализация на Nabucco, чието трасе по план трябваше да премине през България.

Благодарение на ТАР обаче страната ни все пак ще има достъп до газ от Каспийско море – чрез връзката Комотини – Стара Загора. ТАР ще има връзка с Трансанадолския газопровод (TANAP) в близост до Кипои на турско-гръцката граница.

Трансадриатическият газопровод е един от най-напредналите варианти за разнообразяването на източниците на природен газ за Стария континент. Плановете са да пренася газ от Азербайджан през Гърция и Албания до Италия.

Дължината на трасето е 870 километра, като част от него (около 105 километра) минава по дъното на Адриатическо море. Пред ТАР има големи възможности за пазари – освен страните от Югоизточна Европа и до големи потребители в Германия, Франция, Великобритания и Австрия.

В проектната компания на ТАР участват BP (20%), турската Socar (20%), Statoil (20%), Fluxys (16%), Total (10%), E.ON (9%) и Axpo (5%). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:46 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още