IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Фишър: АЦБ не трябва да се увлича в преследването на целите си

В противен случай освен забавяне на растежа би могло да се стигне и до понижаване на потенциала на икономиката, предупреди членът на централната банка

11:30 | 12.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
П. Фишър: АЦБ не трябва да се увлича в преследването на целите си

Прекаленото увличане в бързото постигане на някоя от основните цели на централната банка цел би могло не само да забави растежа, но и да намали устойчивия потенциал на икономиката, и това не бива да се забравя, заяви членът на Английската централна банка (АЦБ) Пол Фишър, цитиран от WBP Online.

Фишър, който е новоназначеният шеф на Органа за макро надзор (PRA) към АЦБ, говори в университета Ричмънд в Лондон за координацията и съгласуването на действията на трите основни регулаторни органа на централната банка – Комитета по паричната политика (MPC), Комитета по финансовата политика (FPC) и PRA.

„MPC не трябва да откача по инфлацията, FPC не трябва да търси стабилност като на гробищата, а борда на PRA не бива да се стреми към налагането на режим без право на грешки“, коментира духовито Фишър начина, по който трите теля трябва да работят, за не вредят на икономическия растеж.

„Всеки комитет трябва да проявява известна умереност за доброто на координацията, както и за репутацията на всеки един от тях“, посочи Фишър.

Фишър призова и за съвместни заседания на трите комитета. „Друг начин за обсъждането на различните мнения е свикването на съвместни срещи и брифинги по въпросите, които са обект на правомощията на повече от един комитет. Това вече се доказа като ефективен метод по няколко въпроса, особено за жилищния сектор“, каза още той.

Шефът на PRA се обяви и за общо тълкуване на икономиката в рамките на централната банка, което според него може да бъде постигнато чрез наличието на единно звено за прогнози, чийто заключения да бъдат използвани от различните тела на централната банка.

„Всяка самостоятелна централизирана прогноза най-вероятно би се оказала грешна, но комитетите ще научават за промените в очакванията непрекъснато, давайки си възможност за налагането на промени в политиката по всяко време“, отбеляза Фишър.

Целта на MPC е да осигурява ценова стабилност при целевото ниво на инфлация от 2% на правителството. FPC е отговорен за защитата и насърчаването на стабилността на финансовата система във Великобритания. PRA пък има две основни задачи: да съдейства за предпазването на депозитарите, застрахователите и големите инвестиционни фирми, както и да съдейства за осигуряването на достатъчна защита на застрахованите лица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още