IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Умерената левица отново се връща в управлението на Швеция

Новата коалиция на малцинството е разкъсвана от вътрешни противоречия и разчита на подкрепата на крайната левица и дясноцентристите

15:42 | 03.10.14 г. 1
<p>
	Стефан Льовен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Стефан Льовен. Снимка: Ройтерс

Умерената левица, която управляваше Швеция през по-голямата част от последните 80 години, се завръща в управлението след осемгодишно прекъсване, пише Financial Times. Новата коалиция на малцинството обаче (социалдемократите и зелените) е разкъсвана от вътрешни противоречия и разчита на подкрепата на крайната левица и дясноцентристите, за да управлява, допълва изданието.

Новият премиер на скандинавската държава – Стефан Льовен, който представи правителството си, очерта визията си за Швеция с повече работни места, по-добри училища и по-малко вредни емисии. Той обеща да превърне страната в „силен глас в свят на свобода и солидарност“.

Според него безработицата в Швеция ще е най-ниската в Европейския съюз (ЕС) до 2020 г. Неговото правителство освен това ще работи за подобряване на равенството между половете.

Льовен призова опозицията за съдействие в „трудните парламентарни ситуации“, за да се намери път напред. „Трябва да разберем какво ни обединява“, коментира той.

Като знак за проблемите, пред които новата администрация се изправя, управляващата партия вече се отказа от една от политиките, които лансираше по време на предизборната кампания – по-високи данъци за баровете и ресторантите, за да се финансират хилядите нови работни места в публичния сектор.

Що се отнася до чувствителните въпроси за енергетиката и отбраната, социалдемократите обещават „да преосмислят статуквото“ и бъдещето на шведската програма за ядрена енергия. Заради нарушаването на шведското въздушно пространство от руски самолети вероятно ще се смекчи и позицията на коалиционните партньори за закупуването на нови изтребители.

Социалдемократите спечелиха 31,2% от гласовете на изборите, а Зелените получиха 6,8%. Дори и с подкрепата на крайнолевите, управляващата коалиция получава 159 места в парламента – за мнозинство не достигат 16 депутати.

По-малките центристки и либерални партии отхвърлиха призивите на Льовен за подкрепа, а партиите в бившето коалиционно правителство се обединиха в силна опозиция. Лидерът на либералите обаче коментира миналата седмица, че опозицията ще „сътрудничи ограничено“ на управляващите за прокарването на определени политики.

Крайнодесните Шведски демократи спечелиха близо 13 на сто от гласовете и 49 места в парламента, което ги превръща в третата най-голяма партия в страната. Малко вероятно е те да подкрепят бюджета заради очакваната щедрост към имигрантите и бежанците.

„Това ще е едно от най-слабите правителства в модерната политическа история на Швеция“, коментира Улф Бйерелд, професор по политически науки от Университета в Гьотеборг.

Магдалена Андерсон, говорител по икономическите въпроси на социалдемократите, е финансов министър в новото правителство. Маргот Валстрьом, бивш еврокомисар и представител в ООН, става министър на външните работи.

Социалдемократите получават още постовете на министрите на отбраната, енергетиката, инфраструктурата и индустрията, докато Зелените получават образованието, финансовите пазари и околната среда.

Повече за перспективите пред икономиката на страните от Скандинавския полуостров вижте в седмичното издание на Invest/Or? по телевизия Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
kane
преди 9 години
бравоПоздрави от сърце на соц.братя/сестри от швеция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още